Három párt alkotja majd a vajdasági tartományi kormányt, a Pásztor István házelnökkel folytatott pénteki tárgyalások eredményeként kiderült, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezeti a következő négy évben Szerbia egyetlen tartományát, a vajdasági kormány pedig várhatóan már ma feláll.

Pásztor István a vajdasági parlamentbe bejutott pártok képviselőivel való találkozók után kijelentette: a SNS-en, az SPS-en és az általa vezetett VMSZ-en kívül minden más párt jelezte, hogy ellenzékből kíván politizálni. 
    

A SNS Igor Mirovicot javasolta a tartomány kormányfőjének. Pásztor István pénteken azt mondta, nem esett szó a tartományi titkárságok elosztásáról, a szerb sajtó azonban tudni véli, hogy a VMSZ-nek egy hely jut, az oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárságot továbbra is a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetheti. 
   

 Az április 24-i tartományi választásokon a legtöbb szavazatot a korábban ellenzékben lévő jobbközép Szerb Haladó Párt szerezte meg. Aleksandar Vucic pártelnök a választások után azonnal kijelentette, hogy egyedüli biztos koalíciós partnernek csak a VMSZ számít, a többi párttal tárgyalni fog.