Az orlandói tömegmészárlás után nyújtottak be kérelmet a New York államban és Connecticutban érvényben lévő fegyvervásárlási tilalom feloldására, a bíróság azonban nyilvánosságra hozta, hogy nem kíván foglalkozni az üggyel és nem vizsgálja felül egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését.

A két keleti parti szövetségi államban, New Yorkban és Connecticutban az Egyesült  Államok legszigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényei vannak érvényben, és 2012 óta tiltott a támadófegyverek forgalmazása. A tilalom felülvizsgálati kérelmét a szabad fegyvervásárlás és -tartás hívei nyújtották be a múlt héten, arra hivatkozva, hogy a tilalom sérti az alkotmányt. A szövetségi legfelső bíróság – amely az Egyesült Államokban alkotmánybíróságként működik -, azonban hétfőn délelőtt nyilvánosságra hozta döntését, miszerint nem hajlandó foglalkozni a kérelemmel.  
    

Az első kommentárok – például az amerikai közszolgálati rádióban, vagy a The Washington Post című lap internetes kiadásában – arra hívják fel a figyelmet, hogy  a legfelső bíróság indoklás nélküli döntése jelzi, hogy a taláros testület nem kíván részt venni a fegyvervásárlás és -használat miatti megélénkült országos vitában. A hírt közlő Fox televízió azonban kommentárjában hozzátette: a tilalom érvényben hagyása összhangban van azzal az állásponttal, amelyet az orlandói merénylet óta a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump is hangoztat, s amelynek ügyben tárgyalásokat kezdeményezett a befolyásos Nemzeti Lőfegyver Szövetséggel (NRA) is.     
    

A két szövetségi államban egyébként 2014-ben, azt követően szavazta meg a helyi törvényhozás a szigorítást, hogy 2012-ben a connecticuti Newtown egyik általános iskolájában tömegmészárlást követtek el, amelyben húsz kisdiák és hat tanár veszítette életét. 
    

Tavaly decemberben a legfelső bíróság egy hasonló felülvizsgálati kérelemben – amelyet egy illinoisi városban érvényben lévő fegyverhasználati rendelkezés megsemmisítésére nyújtottak be –  ugyanígy határozott, noha akkor közleményben tudatta, hogy nem ért egyet az alsóbb fokú bíróság döntésével.