Vádat emeltek a több mint kétezer embernek összesen 7,5 milliárd forintos kárt okozó férfi ellen csalás és pénzmosás miatt az úgynevezett Fortress-ügyben – közölte a fővárosi főügyész.

Ibolya Tibor közleménye szerint az 52 éves vádlott 2012 és 2014 között magát egy nem létező cég képviselőjének kiadva valótlan befektetési lehetőséget kínált, és ehhez egy széles körű üzletkötői hálózatot épített ki.
    

A férfi 2010-ben készített egy honlapot, amely úgy mutatta be a fiktív céget, mint a világ egyik vezető nemzetközi biztosítási és befektetési szervezetét, amelynek tagvállalatai világszerte személy-, élet- és vagyonbiztosítással, valamint a pénzügyi szolgáltatások széles körével foglalkoznak. A vádlott befektetők toborzása céljából előadásokat is tartott egy budapesti irodaházban.
    

A vádlott több száz tagból álló üzletkötői hálózatot épített ki. A befektetési lehetőségek hirdetésére, üzletkötők toborzására és képzésére, valamint ügyfelek felkutatására és a szerződések megkötésére egy kft.-t működtettek.
    

A befolyó pénzt a férfi nem fektette be pénzügyi eszközökbe, viszont a vele szerződők egy részének kifizette a lejáratkor esedékes tőkét, illetve hozamot a későbbi befektetők által befizetett pénzből. Ezzel csupán az volt a célja, hogy megtévessze az ügyfeleit.
    

A vádlott mintegy 7,5 milliárd forint kárt okozott a befektetőknek. A férfi segítői és az üzletkötők nem voltak tisztában a szándékával, nem tudták, hogy a cég fiktív.
    

A Fővárosi Főügyészség csaknem ezeroldalas vádiratában a férfit 2072 rendbeli csalással és pénzmosással vádolja – közölte Ibolya Tibor.
    

Több lap hírül adta 2014 októberében, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette Sz.-F. Zsoltot üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja – piramisjáték – miatt. A cikkek szerint a férfi amerikai és máltai székhelyű cégekre (Fortress és Flow Money) hivatkozva 2012-től az ország számos pontján vett át a sértettektől különböző, akár milliós összegeket.
    

A nyomozást idén március elején zárták le, akkor még öt másik gyanúsítottja is volt az ügynek.