Válsághelyzeti intézkedéscsomagot mutatott be az osztrák kormány kedden, amely szerint katasztrófahelyzet esetén biztonsági kabinetet állítanának fel és bővítenék a hadsereg hatáskörét is.

A jogszabályi módosításokat tartalmazó csomag terrorcselekmény, katasztrófa- és válsághelyzet esetéről rendelkezik, lehetővé téve gyorsabban foganatosítható döntéseket.
    

A tervezetet kedden sajtótájékoztatón bemutató Wolfgang Sobotka belügyminiszter példaként hozta fel a tavalyi menekülthullámot, amikor nem tudtak gyorsan foganatosítható döntéseket hozni.
    

A kedden bemutatott tervezet nem azonos azokkal az intézkedésekkel, amelyeket menekültügyi szükséghelyzet esetén készülnek életbe léptetni.
    

A miniszter elmondta, hogy számos, a gyakorlatban már most is alkalmazott intézkedésben nem lesz változás, azonban “alkotmányjogilag tökéletesen lefektetett” formára és az illetékesség meghatározására van szükség.
    

A válság- és katasztrófahelyzeti csomag szerint a kancellárból, az alkancellárból, a belügyi, a külügyi, a védelmi, a pénzügyi tárca vezetőjéből és szükség esetén további szakminiszterekből álló biztonsági kabinet krízishelyzet esetén a kormány indítványára ülne össze. A kedden bemutatott válságintézkedési csomag értelmében a kancellár utasítási jogköreit nem bővítenék és a biztonsági kabinetnek egyhangúan kellene meghoznia döntéseket.
    

Az intézkedéscsomag több törvényileg rögzített feladatot szán a hadseregnek. Az alkotmányban rögzítenék, hogy a “belső biztonság” érdekében a fegyveres erők bevetését készíthessék elő.
    

Az osztrák hadsereg a gyakorlatban már tavaly ősz óta a rendőrség feladatait támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fenn tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. A katonák az osztrák határ mentén teljesített szolgálatukkal segítik a rendőrség munkáját, elsősorban humanitárius segítséget nyújtanak.
    

A tervezet szerint a terrorista cselekmények “határozott” megelőzése érdekében az alkotmányvédelmi hivatal, a terrorellenes központ és a katonai hírszerzés szorosabban működne együtt egymással. 
    

Az alkotmánymódosítási javaslatokat október végéig készíti elő egy szakértői csoport, parlamenti elfogadásához kétharmados parlamenti többség szükséges.
    

A most bemutatottól különböző, a menekültügyi szükségállapotról szóló rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. Ekkor a közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.