Május 28-án ismét népszavazást tartanak Olaszországban, ezúttal a munkaügyi törvény módosításáról – jelentette be az olasz kormány.

A népszavazást a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség kezdeményezte.
    

A referendum az úgynevezett voucher-rendszer eltörlését célozza. Az olasz munkaadók ugyanis 2003 óta kedvezményes szolgáltatási kártyákkal is kifizethetik a munkavállalókat. Eredetileg ez a bérezési rendszer az alkalmi munkát végzőknek szólt, de az utóbbi években elterjedt fizetési módszerré vált, amellyel a munkaadók megkerülték a szerződéskötést nem alkalmi munkát végző munkavállalók esetében is. A voucher-rendszer általános fizetési eszközzé vált a fiatal munkavállalók, nők és nyugdíjas dolgozók esetében. 
    

A népszavazás másik kérdése az olasz közbeszerzési rendszer módosítását érinti a közbeszerzési pályázatot meghirdető közigazgatási szerv felelősségének bővítésével.
    

Legutóbb december 4-én tartottak népszavazást Olaszországban. Akkor a választópolgárok Matteo Renzi akkori kormányfő alkotmánymódosítási javaslatáról dönthettek, melyet végül a többség elutasított, ami Renzi bukásához vezetett.    
    

A CGIL azt szeretné, hogy a választók a voucher-rendszert is utasítsák el. Ez ismét negatív hatással lehet Renzi politikai támogatottságára, amelyet a bukott miniszterelnök éppen most igyekszik újraépíteni, mert a rendszer az ő kormányzása idején terjedt el.