A michigani Detroitban egy szövetségi bíró több mint 1400 iraki menekült kitoloncolását állította le.

Mark Goldsmith bíró az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű szervezet kérésének helyt adva hozta meg döntését. Beadványában a civil szervezet azzal érvelt, hogy etnikai és vallási hovatartozásuk miatt – mivel kisebbségiek – ezek az emberek Irakban üldöztetést szenvednének.
    

A bíró szerint a kitoloncolást felfüggesztő határozat időt ad a letartóztatott és őrizetbe vett menekülteknek arra, hogy szövetségi bírósághoz forduljanak az ügyükben. A bíró a 34 oldalas határozatban indoklásként leszögezte: “azokat, akiket súlyos bántalmazás érhet vagy halál fenyegethet, nem vethetik ki ebből az országból anélkül, hogy ne kapjanak lehetőséget bírósági elbírálásra”.     

A döntéssel lényegében több hónapig egyetlen iraki menekültet sem toloncolhatnak ki az Egyesült Államokból. Egyelőre nem derült ki, hogy az amerikai kormányzat megfellebbezi-e a Goldsmith bíró döntését. 
    

Az ACLU június 15-én nyújtott be bírósági keresetet a kitoloncolás felfüggesztésére. A szervezet érvelése szerint ezeket az irakiakat üldöztetés, kínzás vagy halál várja iraki földön, csak azért, mert káld katolikusok, szunnita muszlimok, vagy kurdok. 
    

A letartóztatottaknak már korábban kezükben volt a kitoloncolási végzés. Többüket komoly bűnök terhelnek: gyilkosság, fegyver- és kábítószer-kereskedelem. Begyűjtésükre azt követően került sor, hogy Irak beleegyezett visszafogadásukba.
    

A CBS televízió hétfőn este riportot sugárzott a detroiti káld közösségről, amely mintegy 150-200 ezer lelket számlál. A riportban elhangzott, hogy a közösség tagjai tavaly novemberben elsöprő többségükben Donald Trumpra szavaztak, de most csalódottak. Wisam Naoum, a közösség egyik aktivistája így fogalmazott: “mi csak mellékszereplők vagyunk egy nagyobb játékban és minket nem tartanak fontosaknak”.