Élőben közvetítették a francia hírtelevíziók pénteken, amikor Emmanuel Macron államfő aláírta a közélet megtisztítását célzó törvényeket.

 Először fordult elő Franciaországban, hogy amerikai mintára élő adásban közvetítették az Elysée-palotából egy törvény aláírását.
    

“A politikai életbe vetett bizalmat szolgáló törvények, amelyeket aláírtam, életbe léptek” – mondta ünnepélyesen az államfő az íróasztala mögött ülve. Utalt arra is, hogy ezek a törvények egyik legfőbb választási ígéretei voltak.
    

Ezek az első törvények, amelyeket Emmnanuel Macron írt alá államfőként, és az első alkalom, hogy a francia elnöki hivatal ünnepélyes jelleget kölcsönzött a kihirdetésnek, engedélyezve az élő közvetítést az elnöki irodából. Hírmagyarázók szerint az aláírás megrendezett formája az amerikai elnökök gyakorlatára emlékeztet. 
    

“Az elnök minden szükséges ünnepélyességet meg akart adni ennek a pillanatnak” – mondta Christophe Castaner kormányszóvivő.     
    

A francia parlament augusztus végén fogadta el “a közélet erkölcsössé tételéről” szóló törvényjavaslatokat, amelyek értelmében a képviselők és a kormánytagok ezentúl nem alkalmazhatják hozzátartozóikat. A téma meghatározta a tavaszi elnökválasztási kampányt, miután kiderült, hogy Francois Fillon jobboldali jelölt, feltételezhetően fiktív módon, évtizedeken át feleségét és rövidebb ideig gyerekeit is alkalmazta parlamenti asszisztensként. A közvélemény részéről felháborodást kiváltó gyakorlat eddig törvényes és elterjedt volt a parlamentben, a képviselők közel negyede adott munkát a hozzátartozóinak.