Első fokon felmentette a szerbek elleni háborús bűnök elkövetésével vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnokát a boszniai bíróság – közölte hétfőn a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba. A hírt a bosnyákok lelkesen fogadták, míg a szerbek szerint szégyenteljes ítélet született.

Naser Oricot és egy társát, Sabahudin Muhicot azzal vádolták, hogy 1992-ben, a boszniai háború idején a kelet-boszniai Zalazje, Lolici és Kunjerac térségében meggyilkoltak három szerb foglyot, továbbá Srebrenicában és Bratunacban is háborús bűnöket követtek el a szerb foglyok ellen.

Az eljárás két évig tartott, ezalatt több mint harminc tanút és több szakértőt is meghallgattak. Az egyik védett tanú azt állította, szemtanúja volt annak, hogy Naser Oric meggyilkolta a három foglyot. A védelem viszont bizonyítani tudta, hogy a védett tanút már korábban is elítélték hamis tanúzás, csalás és visszaélés miatt, így vallomása nem tekinthető megbízhatónak – írta beszámolójában a Klix.ba.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be az ítélet ellen.

A bosnyákok nemzeti hősnek tartják Naser Oricot, aki Srebrenica egyik védője volt a boszniai háború idején. Az ítélethirdetést több tucatnyian várták a bíróság épülete előtt, és amikor a felmentett vádlott kilépett az ajtón, üdvrivalgással és tapssal fogadták. A szerb áldozatok családtagjai viszont felháborítónak nevezték az ítéletet, szerintük a bizonyítékok alapján egyértelműen el kellett volna ítélni az egykori parancsnokot.

Milorad Dodik boszniai szerb elnök arra szólította fel a bosznia-hercegovinai igazságügyben dolgozó szerbeket, hogy tiltakozásképpen vonuljanak ki az országos testületekből. Felvetette azt is, hogy az ehhez hasonló ítéletek teszik megalapozottá az igazságügyi rendszer felülvizsgálatát, illetve azt a többször is felvetett népszavazást, amely elválasztaná egymástól a boszniai szerb és bosnyák igazságszolgáltatást.

Szerbia igazságügy-minisztere szerint is szégyenteljes ítélet született, és bebizonyosodott, hogy az Orichoz hasonló bűnözők számára nincs büntetés, a szerb áldozatoknak pedig nem szolgáltatnak igazságot. Nela Kuburovic szerint az ítélethirdetésekkor mindig csak a szerbek a bűnösök, a szerb áldozatokról azonban megfeledkeznek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a belgrádi felsőbb bíróságon továbbra is eljárás folyik az egykori boszniai parancsnok ellen kilenc civil meggyilkolása ügyében, és azt reméli, hogy a szerb ítélőszék igazságos döntést hoz majd.

A szerb igazságügyi tárca vezetője hozzátette: Szerbia továbbra is a térségbeli megbékélésre törekszik, de a hétfőihez hasonló esetek megnehezítik a békülési folyamatot. 

A szerb politikusok többsége felháborodásának adott hangot az ítélethirdetés után, ám Aleksandar Vucic államfő nyugalomra intett. “Nem szabad panaszkodnunk, nem szabad sírnunk, de szitkozódnunk sem szabad. Arra kérek minden szerbet, hogy ne mondjon semmi rosszat bosnyák szomszédainkra, hanem építsük együtt tovább a barátságunkat és a jövőnket” – fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette mindazonáltal, hogy az igazságot egyetlen bíróság sem tudja elfedni.

Naser Oricot 2015 júniusában fogták el a francia-svájci határon az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján. Szerbia kérése ellenére a férfit nem Belgrádnak, hanem Szarajevónak adták ki a svájci hatóságok.

Bosznia-Hercegovina szerint a kérés jogos volt, mert Szarajevó az illetékes az ügyben egy Szerbiával 2013-ban megkötött megállapodás értelmében, amely meghatározza, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni. 

Oricot 2006 júniusában a hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon két év börtönre ítélte, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban – még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt – minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható; ezért 2008-ban felmentette.