Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a közérthetőségről – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Remes Gábor, az OBH főosztályvezetője a műsorban azt mondta: fontos, hogy az emberek megértsék a bíróságok működését, a döntéseket, mert a bíróságok iránti közbizalmat is erősíti, ha az emberek értik, mi történik a tárgyalótermekben. 

Kitért arra: a legnehezebb összeegyeztetni a közérthetőséget és a szakszerűséget. A 21. században a bíróságokon alapvetőnek kell lennie a nyitottságnak és a szolgáltató jellegnek. Elefántcsonttoronyban tarthatja a bíróságokat az is, ha a szövegeik túlságosan terjedelmesek, bonyolultak, tele vannak jogi zsargonnal – jegyezte meg. 

A főosztályvezető szerint egyfajta nézőpontváltásra, empatikus fogalmazásra van szükség a bírósági kommunikációban, és tekintettel kell lenni arra, hogy a bíróság “nem öncélú jogászkodást végez”, hanem valódi megoldásokat kínál létező jogi problémákra.

Dédesi Laura, az OBH osztályvezetője a műsorban arról beszélt, hogy a csütörtökön és pénteken a Magyar Igazságügyi Akadémián zajló konferenciára húsz országból csaknem százan érkeznek majd.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a bíróság és kommunikáció kapcsolatáról szóló konferenciát, amelynek középpontjában most a közérthetőség áll. Áttekintik a közérthetőséget a bírósági igazgatásban, az ítélkezésben és a bírósági sajtókommunikációban is – ismertette.