A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a korábban ügyvédként dolgozó pécsi nő ellen, aki 2009. és 2011. között két ügyfelét több, mint 20 millió forinttal károsította meg.

A vádlott és az egyik sértett korábban munkatársak voltak, közöttük jó ismerősi viszony alakult ki. Erre tekintettel a vádlott ügyvédként közreműködött a sértett számos, ingatlanokkal kapcsolatos jogügyletében. Mivel a sértett gyakran vásárolt, illetve értékesített ingatlanokat, a vádlott azt javasolta neki, hogy az ingatlanvásárlásra szánt, illetve az értékesítésből befolyt összegeket helyezze el nála ügyvédi letétbe, mivel annak magasabb a kamata, mint a piaci kamat, továbbá a letétbe helyezett összegre védelmet nyújt az ügyvédi felelősségbiztosítás. 

Az ügyvédnő a letéti szerződésként nevesített, ténylegesen azonban színlelt szerződések alapján 2009. és 2011. között különböző összegeket vett át volt kollégájától, valamint annak lányától. A pénzt azonban a valóságban nem letétként kezelte, nem fektette be a sértettek által engedélyeztett módon, hanem azt saját céljaira fordította.  

Az ügyvédnő a fenti módon több, mint 20 millió forint kárt okozott a sértetteknek.  Cselekménye jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének minősül, amelynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A cselekmény és a vádemelés között azért tel el ilyen hosszú idő, mert a sértettek csak 2015-ben tettek feljelentést az ügyvédnővel szemben. “A feljelentés és a vádemelés közötti időszakban sok mindent kellett tisztázni, szakértői vizsgálatokra volt szükség, valamint az igen nagy terjedelmű könyvelési és nyomozati anyag vizsgálatára” – nyilatkozta a Jogi Fórumnak Dr. Gácser Zsuzsanna Ágnes, a Baranya Megyei Főügyészség sajtószóvivő helyettese.

Az ügyvédnő 2012-ig dolgozott ügyvédként, saját döntése alapján adta fel ügyvédi praxisát. A Pécsi Ügyvédi Kamara honlapján nem található az ügyvédnő tevékenységére, felfüggesztésére vagy ellene indított fegyelmi eljárásra vonatkozó információ.