Zaklatás, sikkasztás, csalás, hamis tanúzás, köz és magán okirat hamisítás, fiktív cégeladások – Jelenleg öt, köztiszteletben álló baranyai ügyvéddel, köztük két nővel szemben van büntető ügy nyomozási, vádemelései vagy bírósági szakaszban. Elfogultság miatt az ügyek mindegyike a Szekszárdi Járásbíróságon, illetve a Szekszárdi Törvényszéken van folyamatban – nyilatkozta a Jogi Fórumnak Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék szóvivője.

Közokiratok meghamisítása miatt a közelmúltban emeltek vádat egy jelenleg is praktizáló pécsi ügyvédnő ellen. Az ügyvédnő fiktív cégeladásokban közreműködött, a vád szerint abban segédkezett, hogy magyar cégek beazonosíthatatlan magánszemélyek nevére kerüljenek. Az ügy első tárgyalása decemberben lesz a Szekszárdi Járásbíróságon.

Az ügyvédnőnek nem ez az egyetlen ügye, a NAV Baranyai adónyomozói jelenleg is vizsgálódnak ellene, mert a gyanú szerint letéti pénzekkel élt vissza. A közelmúltban házkutatást is foganatosítottak nála.

Egy másik baranyai ügyvédnő ellen október elején a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat, mert 2009. és 2011. között két ügyfelét több mint 20 millió forinttal károsította meg. Az ügyvédnő még a feljelentés előtt felada ügyvédi praxisát, a Pécsi Ügyvédi Kamara ennek ellenére is kizárta soraiból.

Két, elsősorban büntetőjoggal foglalkozó pécsi ügyvéd zaklatás miatt áll hamarosan bíróság elé. “Ha vádbeli cselekményük nem összeegyeztethető az ügyvédi hivatással, akkor a jogerős ítélet után a Pécsi Ügyvédi Kamara fegyelmi eljárást indíthat ellenük” – mondta az üggyel kapcsolatban lapunknak Leposa Mariann, a Pécsi Ügyvédi Kamara elnöke.

Csalás és sikkasztás miatt két külön eljárásban állt már bíróság előtt egy másik, ugyancsak pécsi ügyvéd. Az egyik ügyben jogerősen 2 éves, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék. Egy másik ügyben a jogerős ítéletet várja. Első fokon, nem jogerősen 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és nyolc évre eltiltották az ügyvégi tevékenységtől.

“A volt pécsi ügyvéd 2009 és 2013 között saját szükségleteinek finanszírozására, korábbi életszínvonalának fenntartására az ügyfelek által rábízott pénzeket eltulajdonítva, ehhez ügyvédi tevékenységét felhasználva, ügyfeleit tévedésbe ejtve követte el a bűncselekményeket” – mondta korábban lapunknak Kutas Tamás, a pécsi ügyészség szóvivője.

A vádirat szerint az ügyvéd egy halott ügyfele földjeit értékesítette. Az adásvételi szerződéseket visszadátumozta, azokra a halott aláírását ráhamisította. “Az örökösöket nem értesítette, a pénzt pedig megtartotta” – tette hozzá Kutas Tamás.

Az ügyvéddel szemben jelenleg lakhelyelhagyási tilalom van elrendelve. Egy ideig előzetes letartóztatásban volt, mert nem jelent meg a tárgyalásokon.

Egy szintén pécsi ügyvédet hamis tanúzás miatt három évre felfüggesztve, egy év 10 hónap szabadságvesztésre ítélt jogerősen a Szekszárdi Járásbíróság, mert valótlan nyilatkozatokat gyártott egy verekedéssel kapcsolatban, amit az ügyfeleivel aláíratott. A férfit kélt évre eltiltották az ügyvédi tevékenység gyakorlásától.