Különösen nagy kárt okozó csalás miatt ítélte el a Debreceni Járásbíróság H. Győző ügyvédet, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának az oktatója és dékáni titkára is volt. A férfi egy hamis halotti bizonyítvány és egy gyászjelenés szerint 2014. október 23-án elhunyt. Fél évvel később mégis felbukkant az egyik new yorki repülőtér biztonsági kamerafelvételén.

A Police.hu körözési adatbázisa szerint az ügyvéddel szemben jelenleg hat körözés van folyamatban csalás és sikkasztás miatt. Tartózkodási helye ismeretlen.

H. Győző ügyvédet, mint harmadrendű vádlottat távollétében ítélte elsőfokon, nem jogerősen 4 év 6 hónap szabadságvesztésre a Debreceni Járásbíróság különösen nagy kárt okozó csalás elkövetése miatt.

Forrás: www.interpol.int

Az ügyészség megállapította,  hogy a  vádlottak, köztük az ügyvéd, tévedésbe ejtették a sértettet, Sem az általuk kötött együttműködési megállapodás, sem a letéti szerződés nem felelt meg a valóságnak. Az elsőrendű vádlott nem akarta és nem is tudta volna rendezni a sértett fizetési kötelezettségeit. A vádlottak szándéka kizárólag agyagi haszonszerzésre irányult. Az ítélet indoklása leszögezi: “a vádlottaknak – védekezésük ellenére – eredetileg is az volt a szándékuk, hogy megtévesszék a sértettet.”

Az ügy nyomozati szakaszában a rendőrség tudomására jutott, hogy H. Győző Ausztriában meghalt. Az osztrák rendőrség azonban kiderítette: H. Győző halotti bizonyítványa eredtileg egy nő nevére volt kiállítva. A Hajdu-Bihar Megyei Rendőr Főkapitányság Gazdaságvédelmi osztálya 2015. májusában országos elfogatóparancsot adott ki, miután az Europoltól egy meglepő fotót kaptak az ügyvérről. A képen négy hónapja halott H. Győző a new yorki John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér biztosági kamerájának 2015. január 8-án rögzített felvételén élve látható.

Forrás: ppke.hu

H. Győző állítólagos halála után két nappal a Pázmány Péter Katolikus Egyetem honlapján gyászhír jelent meg, hiszen az ügyvéd diákja, majd oktatója is volt az Egyetem Jog- és Államtudományi Karának. A gyászhír a mai napig elérhető az egyetem honlapján.

“A bíróság álláspontja a harmadrendű vádlottal kapcsolatban továbbra is ugyanaz: H. Győző halálhíre nem helytálló” – közölte a Jogi Forum kérdésére a Debreceni Törvényszék sajtóosztálya.