Lengyelországban veszélyben van a bíróságok függetlensége – vélekedett pénteken Diego García-Sayán, az ENSZ jelentéstevője, aki a készülő lengyel igazságügyi reformot vizsgálja. Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő pénteken alaptalannak minősítette ezt az állítást.

Diego García-Sayán hétfőn érkezett Lengyelországba a lengyel hatóságok tavalyi meghívására, tárgyalt a lengyel igazságügyi és külügyi tárca, az államfői hivatal és a bírák képviselőivel, valamint az emberi jogi szóvivővel is. García-Sayán jövő év júniusában készül bemutatni jelentését az ENSZ emberi jogi fórumán.

Látogatását az ENSZ  jelentéstevője pénteki varsói sajtóértekezletén úgy foglalta össze: első benyomása az, hogy “Lengyelországban ma veszélyben van a bíróságok függetlensége, akárcsak a demokrácia más alapszabályai, mint amilyen a jogállamiság”.

Véleménye szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által elindított igazságügyi reform aláássa a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. “Támadás indult az igazságügy ellen” – mondta.

García-Sayán bírálta többek között azt, hogy “zárt ajtó mögött tárgyalnak” a bírósági reformot előkészítő két – az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő – törvénytervezetről, amelyeket szeptemberben Andrzej Duda államfő a parlamentbe nyújtott be az általa júliusban megvétózott jogszabályok helyett.

A jelentéstevő ezzel arra utalt, hogy Duda a törvénytervezeteiről – amelyekről benyújtásuk előtt más parlamenti pártokkal is egyeztetett – az utóbbi hetekben négy alkalommal tárgyalt Jaroslaw Kaczynskivel, a PiS elnökével. A PiS ugyanis kifogásolta az államfő javaslatainak egyes megoldásait, az egyeztetések a bejelentések szerint még folytatódni fognak.

Az ENSZ jelentéstevője szerint a bíróságok függetlenségét Duda új tervezetei is veszélyeztetik, annak ellenére, hogy “egy sor hibát kiküszöböltek”.

García-Sayán nyilatkozatát kommentálva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter leszögezte: “Hiszen az igazságügyi reform még meg sem született”. Ezzel arra utalt, hogy a bírált jogszabályok zöme még nem hatályos.

Rafal Bochenek kormányszóvivő “hamisnak és Lengyelország iránt igazságtalannak” minősítette az ENSZ jelentéstevőjének szavait. Szerinte a készülő, más európai országokban érvényes megoldásokat követő törvények demokratikusabbá tennék a lengyel igazságügyet, és kiküszöbölnék a torz jelenségeket.