Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a dömping áruk és az államilag támogatott export elleni új, szigorúbb jogszabályokat.

Az Európai Unió a dömping megelőzése érdekében a világon elsőként követelné meg kereskedelmi partnereitől, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szociális és környezetvédelmi egyezményeket, amelyek célja az európai munkahelyek és cégek védelme a tisztességtelen versennyel szemben olyan országok esetében, amelyek erőteljesen avatkoznak be az európai gazdaság életébe. 

A szabályozás új elemei figyelembe veszik, hogy a szociális és környezetvédelmi szabályok betartásának és annak elmaradásának milyen hatása van az exportáló ország áraira. Az Európai Bizottság ország- és iparági jelentéseket készít, az uniós cégek a dömpingre vonatkozó panaszbejelentésnél ezekre támaszkodhatnak. A szabályok értelmében segítséget kapnak a kisvállalkozások az ügymenetben, nem lesz extra teher a cégeken az eljárások során.

Az európai cégeknek főleg az acél- és alumíniumiparban, a kerékpárgyártásban, a napelemek, kerámiák, üveg-, papír- és cementáruk piacán kell mesterségesen alacsony árakat kínáló külföldi versenytársakkal megküzdeniük. Az új jogszabály azt az importot célozza, ahol az árak az állami beavatkozás miatt nem piaciak.