Az ENSZ-ben elismerik, hogy a migrációs politika nemzeti hatáskör – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a világszervezet New York-i székházában folytatott tárgyalásai után, helyi idő szerint csütörtökön.

Háromnapos látogatása során Trócsányi László tárgyalt Miguel de Serpa Soaressel, az ENSZ jogi ügyekért felelős főtitkárhelyettesével, Louise Arbour asszonnyal, az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselőjével és Ivan Simonoviccsal, aki a “védelmi felelősség” elvével kapcsolatos ügyekben tanácsadója António Guterres ENSZ-főtitkárnak.

A miniszter emellett eszmecserét folytatott Naszír Abdulaziz al-Naszerral, a Civilizációk Szövetségének (AOC) főképviselőjével is, valamint előadást tartott ENSZ-ben akkreditált nagyköveteknek és a világszervezet más vezetőinek Magyarország Európai Unióban és a globális folyamatokban betöltött szerepéről. 

Megbeszélései után a tárcavezető arról tájékoztatott: Louise Arbour migrációs különmegbízott is egyértelművé tette, hogy a migráns és a menekült között különbséget kell tenni. A genfi konvenció pontosan meghatározza, hogy menekült az, aki üldöztetésnek van kitéve. 

Arra az újságírói kérdésére, hogy ha ez ilyen egyértelmű és nemzetközi konvenció is meghatározza, akkor például az Európai Unió migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos politikájában ez miért nem tükröződik, Trócsányi László kifejtette: “Az a baj, hogy a fogalmak összekeveredtek, s a migrációs hullám 2015-ben történt megindulása óta egészen 2017 nyaráig a nemzetközi relációban sem volt tiszta és világos a két fogalom közti különbség s az ennek megfelelő politika”. A miniszter hozzátette: “Mi, magyarok mindig azt mondtuk, hogy a migrációs politika nemzeti hatáskör”. 

Trócsányi László elmondta: Louise Arbour jelezte, hogy a gazdasági okok miatti migráció folytatódhat, és ezt a folyamatot a világszervezet nem is kívánja befolyásolni. Az ENSZ egy úgynevezett “migrációs mobilitási ajánlási csomagot” készít elő, amelyet 2018-ban szeretnének elfogadni. Ez lényegében egy különleges magatartási kódex lenne, amely a gazdasági migránsokkal kapcsolatos szabályozásra tesz majd javaslatot. “Nem lesz kötelező érvényű, az ENSZ tiszteletben tartja, hogy a migrációs politika nemzeti hatáskör, és ebben a magyar állásponttal egyetértenek” – tájékoztatott Trócsányi László. 

“Túl sok a beszéd, és kevés a tett” – fogalmazott az igazságügyi miniszter. Majd kifejtette, hogy az egyes országok nem nagyon segítenek ott, ahol ínség, éhínség, nyomorúság pusztít, s ahonnan ezért kelnek útra a migránsok. Trócsányi László elmondta: “Belenyugvás van az ENSZ-ben, és nem azzal foglalkoznak, hogyan oldják meg a helyzetet, sokan vallják ugyanis, hogy úgyis klímaváltozás van, és nyugodjunk bele, hogy ez migrációs válságot is hoz”. A miniszter szerint azonban “nem erre van szükség, hanem hatékony ajánlásokra és jó megoldásokra”. 

Trócsányi László tájékoztatta tárgyalópartnereit arról, hogy a magyar kormány hol és milyen intézkedéseket tesz a konkrét segítség érdekében a Hungary helps programon keresztül. A miniszter felvetette azt is, hogy a migránsok helyzetével nemcsak Európának kell foglalkoznia, hanem más országoknak és térségeknek is felelősséget kell vállalni a válság megoldásában.

Arra a kérdésre, hogy a magyar álláspontot hogyan fogadták a világszervezetben, Trócsányi László elmondta: “Nem volt ellenségeskedés, ez nem az Európai Unió, itt nem azt firtatták, hogy milyen Magyarország migrációs politikája. Bírálatokat nem fogalmaztak meg.”

A miniszter szerint a magyar álláspont az ENSZ-ben is figyelmet kelt. “Az igazi szereplő az, akinek van véleménye és aktívan cselekszik. Vannak országok persze, amelyek csak követik a többieket, ám azoknak a szavára, véleményére nem is figyelnek” – hangsúlyozta. 

Az igazságügyi miniszter tárgyalásokat folytatott a nemzetközi kereskedelmi jog egységesítéséről, a jogállamiságról és a jogállamiságtól elválaszthatatlan szabad anyanyelvhasználatról. 

Trócsányi László elmondta: a nemzetközi kereskedelmi jog egységesítése érdekében nagyon komoly és úttörő jellegű a magyar szerepvállalás. A Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak (UNCITRAL) tagja Magyarország is, amelyet Martonyi János volt külügyminiszter képvisel a szervezetben. 

A jogállamiságról tartott megbeszéléseken szóba került a jogállamiság fogalmának eltérő értelmezése. “Nem mindenki ugyanazt érti ezen, más és más a jogállam fogalma Kínában, Szaúd-Arábiában, vagy az Európai Unióban” – fogalmazott Trócsányi László. Hozzátette: általánosan elfogadott elv a nemzetközi szerződések betartása. A miniszter kiállt az ukrajnai magyar nyelvhasználat mellett, azzal érvelve, hogy a jogállamiság egyik ismérve a szabad anyanyelvhasználat. 

Trócsányi László Naszír Abdulaziz al-Naszerral, a Civilizációk Szövetségének (AOC) főképviselőjével a kultúrák közötti párbeszédről, a vallási szervezetek és az oktatás jelentőségéről cserélt eszmét. 

A miniszter találkozott Arthur Schneier rabbival, akivel a magyar-amerikai kapcsolatokról beszélt, valamint a New York-i haszid zsidó közösség képviselőivel is, akikkel őseik magyarországi sírkertjeinek ápolásáról esett szó.