A legtöbb esetben megfelelnek az előírásoknak a hallássérült tévénézők számára akadálymentesített műsorok – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében.

Az idei év első hat hónapjának több mint ötezer, ellenőrzött műsorórája alapján a médiaszolgáltatók a vetített műsoridő 83,5 százalékát látták el segédlettel, és a kötelezően segédlettel ellátandó műsoridő 99,8 százaléka feliratot vagy jelnyelvi tolmácsolást kapott. 

Az év első felében leghosszabb tartamban, 520,6 órában a Duna TV vetített hallássérült nézők számára is befogadható műsorszámot. A Duna Tv-t az m4, az m2, a Duna World követte a sorban, a legalacsonyabb akadálymentesített műsoridőt a két nagy kereskedelmi csatornánál regisztrálták a tájékoztatás szerint. 

A hallássérült nézőknek nyújtott segítség 99,7 százalékban feliratot, döntő mértékben teletext átiratot jelentett – jelezték, emlékeztetve arra, hogy a segédlettel kötelezően ellátandó programok között a médiatörvény kiemeli a hírműsorokat, a közérdekű közleményeket, a sport- és időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a politikai reklámokat, valamint a fogyatékos személyekről, illetve az esélyegyenlőségről szóló műsorszámokat. 

Felidézték: a médiaszolgáltatók nagy többségében biztosították a hozzáférést a programokhoz, a hatóság 12 alkalommal szabott ki bírságot, összesen 8,7 millió forint mértékben, megjegyezve, hogy az elfogadott beszámolót a testület három munkanapon belül közzéteszi az NMHH honlapján.

A testület frekvenciadöntéseiről szólva közölték: a médiatanács elvégezte a Miskolc 103,0 MHz körzeti közösségi rádiós frekvenciára érkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Nyilvántartásba vette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítványt mint pályázót, míg az FM1 Műsorszolgáltató Kft. pályázati ajánlatát – a korábban elutasított Ifjúságért és Rádiózásért Egyesületéhez hasonlóan – alakilag érvénytelennek nyilvánította. 

A kereskedelmi jelleggel meghirdetett Szolnok 90,4 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásban az alaki vizsgálat után a tanács hiánypótlásra hívta fel az egyedüliként pályázó LB Rádió Kft.-t. A szintén helyi vételkörzetű Tatabánya 96,7 MHz, illetve Székesfehérvár 101,8 MHz helyi kereskedelmi hasznosításra kiírt pályázati eljárásokban a testület a tartalmi vizsgálatot végezte el, amelynek eredményeként az előbbi esetében az LB Rádió Kft.-től, illetve az utóbbinál a VLNC FM Rádió Kft.-től kér felvilágosítást – írják.