A büntetés-végrehajtási intézetek működésének rendjét leginkább a tiltott tárgyak bejutása, bekerülése sérti. A tiltott tárgyakat alapvetően két úton: csomagban vagy látogatófogadás során próbálják bejuttatni a kapcsolattartók a börtönbe.

A bv. munkatársainak hatékony ellenőrzési tevékenységének köszönhetően javult a felderítés: a tavalyi 1459 illegális mobiltelefonnal szemben idén már 1680 ilyen készüléket találtak a büntetés-végrehajtási intézetekben a vizsgálatot végző szakemberek.

Annak ellenére, hogy az ellenőrzések a hatályos jogszabályok és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát szolgáló belső normák és szakmai protokollok maximális betartásával történik, a leleményesség nem ismer határokat.

A fogvatartottak és hozzátartozóik mindent elkövetnek, hogy az ellenőrzést kijátszva többek között élelmiszerekbe – jellemzően kolbászba töltve, kenyér, kalács belsejébe rejtve -, borotvahabos dobozba, konzervdobozba, cipőtalpba rejtve juttassanak be telefonkészülékeket. Az elítéltek kedvenc szalámija, kedvenc felvágottja, kedvenc péksüteménye is bajt jelenthet, hiszen számos alkalommal talált a felügyelet ilyen csomagolásban is illegális tárgyat. 

Mobiltelefon élelmiszerbe, borotvahabos dobozba, konzervdobozba, cipőtalpba rejtve – Forrás: BVOP 

A bv. munkatársainak tapasztalatai szerint vannak olyan bejuttatásra szánt, új kommunikációs eszközök, amelyek nem nagyobbak például egy pendrive-nál és ráadásul alacsony fémtartalommal bírnak. A találékonyságukat jól érzékelteti, hogy borotvahabos flakonban a kifújt hab helyére rejtenek tárgyakat, amiket púrhabbal rögzítenek.

A tiltott tárgyak nagy része csomagban érkezik az elítéltekhez, ezért folyamatos és alapos átvizsgálás történik a büntetés-végrehajtási intézetekben. A napi szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak biztonsági szempontból, de a büntetőeljárás során az eljárás sikerességének biztosítása érdekében is fontos az előírások szigorítása, fontos megakadályozni a tiltott tárgyak börtönökbe történő bejutását. 

Képek forrása: BVOP