Történelmi mélypontra csökkent tavaly Szlovákiában a bűncselekmények száma, miközben ezek felderítettsége az eddigi legmagasabb arányt mutatta – jelentette be Robert Kalinák szlovák belügyminiszter hétfőn az országos rendőrfőkapitánnyal közösen tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Az ismertetett adatokból kiderült, hogy a Szlovákiában elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt években folyamatosan csökkent,  tavaly pedig az 1993-ban önállósodott Szlovákia történetének eddigi legalacsonyabb értékére, 66 ezer 215-re esett vissza. Az országban elkövetett bűncselekmények száma tavaly mintegy 5 százalékkal, a tíz évvel korábbihoz képest pedig mintegy 40 százalékkal csökkent.

A múlt évben történelmi rekordot döntött Szlovákiában a bűncselekmények felderítettségének aránya, mintegy 2 százalékponttal nőtt, s így 58 százalék fölé emelkedett, ez a legmagasabb 1990 óta.

A szlovák országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar szerint a statisztikák azt mutatják, hogy az egyes bűncselekmények közül leginkább az utcán elkövetett erőszakos bűncselekmények száma csökkent, a felderítettség tekintetében pedig a rendőrség az adózással összefüggő bűncselekmények terén tudott leginkább javulást kimutatni.

Tavaly a Szlovákiában elkövetett bűncselekmények közül ismét a vagyonellenes bűncselekményekből volt a legtöbb, meghaladta a 25 ezret, ugyanakkor ezeket sikerült a legkisebb arányban (41 százalékban) felderíteni. Ezzel ellentétben, az összes bűncselekmény nem egész tíz százalékát kitevő erőszakos bűntetteket viszonylag nagy, 76 százalékot meghaladó arányban sikerült felderíteni 2017-ben.

A bűncselekmények elkövetésének területi megoszlását tekintve tavaly az ország nyugati részében lévő Bánovce nad Bebravou, illetve az északnyugati Dolny Kubín járások bizonyultak a legbiztonságosabbnak, míg a legtöbb bűncselekményt Pozsony egyes részeiben követték el.