Ügyvédek jelszavai és email fiókjuk is érintett a 6800 e-mail fiókot érintő hackertámadásban, ami a Kormányzati Eseménykezelő Központ tájékoztatója szerint 2018. január 14-én történt. A Pastebin.com weboldalon 6 832 db magyarországi felhasználói fiók adatait hozta nyilvánosságra egy felhasználó, az e-mail fiókokhoz tartozó jelszavakkal együtt.

A Kormányzati Eseménykezelő Központ tájékoztatója szerint még nem ismert, hogy mely oldal vagy oldalak adatbázisa került nyilvánosságra, de a kiszivárogtatott adatok között több állami és önkormányzati e-mail cím jelszó páros szerepel.

A Magyar Telekom PR irodája 168ora.hu-nak küldött közleménye szerint nemcsak Telekom szolgáltatáshoz kötődő e-mail adatbázis lopására (nyilvánosságra kerültek e-mail címek és hozzájuk tartozó jelszavak) reagálva, a Telekom elsődlegesen az érintett ügyfelei biztonságát szem előtt tartva, azonnali jelszó módosítást kért az interneten nyilvánosságra került e-mail címek esetében, megelőzve azt, hogy illetéktelenek beléphessenek az adott  fiókokba.

Pálvölgyi Miklós polgári, gazdasági joggal, közpolitikai ügyekkel foglalkozó ügyvéd a 168ora.hu-nak azt mondta, a Telekom jelezte neki, hogy postafiókjában szokatlanul nagy forgalmat észlelt.

“Kilőtték az email-fiókomat és kérték, hogy változtassam meg a jelszavamat. Érdekes, hogy az utolsó elküldött levelem, egy egyszerű szöveges üzenet volt, ami sokáig a postázandó mappában maradt, nem tudta a rendszer elküldeni.”– mondta az ügyvéd. Pálvölgyi Miklós szerint olyan ügyvédek fiókját is támadás érte, akik a Gmail szolgáltatásában regisztráltak.

Sziklai János polgári és céges ügyekkel foglalkozó ügyvéd szintén 168ora.hu érdeklődésére azt mondta, tegnap délután vette észre, hogy egész nap nem kapott e-mailt. Megpróbálta frissíteni a rendszert, mire kiderült, hogy nem érvényes a jelszava. Felhívta a Telekomot és azt a választ kapta, hogy feltörték a postafiókját.

Sziklai János is több érintett ügyvédről tud, de nem tartja valószínűnek, hogy az általuk képviselt ügyek és a támadás között kapcsolat lenne. Mivel a Telekom azt nem ismerte el, hogy tőle kerültek ki az email címek, csak találgatni lehet, pontosan honnan szerezték az adatokat.

Szakértők szerint az ügyvédek e-mail címei az ügyvédi kamara honlapjáról egyszerűen hozzáférhetőek, sokkal nehezebben szerezhették meg a Telekom rendszeréből, vagy a januártól életbe lépett Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatásból. Ez az a rendszer, amelyen keresztül az ügyvédeknek kötelező az iratforgalmukat elektronikusan bonyolítani. Egyelőre nincs válasz arra, miért sok az ügyvéd az érintettek között és honnan szerezték meg a hackerek az adataikat. De bárhonnan is lopták el a címeket, a jelszavakhoz egyik felsorolt helyen sem juthattak hozzá.