Milos Zeman jelenlegi államfő szombaton megvédte bársonyszékét és a következő öt évben is ő lesz a Cseh Köztársaság elnöke. A választások második, döntő fordulójában leadott voksok összeszámlálása alapján Milos Zeman támogatottsága 51,5 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48,5 százalékos volt.

A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. Milos Zemanra több mint 2,8 millió, Jirí Drahosra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott. A jelenlegi államfő most mintegy 100 ezer szavazattal kapott többet, mint 2013-ban. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett. 

“A szoros győzelem értékesebb, mint az egyértelmű győzelem” – jelentette ki az eredményhirdetés után Milos Zeman, aki köszönetet mondott a választóknak a támogatásukért.

A cseh államfőválasztás eredménye a társadalom megosztottságát mutatja. – Forrás: tass.com

Leszögezte: a következő megbízatási időszakában szeretne “alázatosabb, kevésbé magabiztos és arrogáns lenni, s nagyobb tiszteletet tanúsítani mások véleménye iránt”.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tekintettel újraválasztására, több időt ad Andrej Babisnak a második kormányalakítási kísérletére, és csak azután nevezi ki újra kormányfőnek, miután a képviselőházban sikerül biztosítania új kormánya számára a többséget. 

Jirí Drahos nyilatkozatában elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. 

A választási részvétel meghaladta a 66,5 százalékot, ami magasnak tekinthető. A két hete lezajlott első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Drahos kapták a legtöbb szavazatot, a részvételi arány nem egészen 62 százalékos volt. Öt éve, 2013-ban a második fordulóban a szavazók kevesebb mint 60 százaléka járult az urnákhoz. 

Milos Zeman mostani mandátuma március 8-án jár le. Az újraválasztott köztársasági elnök hivatali beiktatására várhatóan március 9-én kerül sor.

Cseh média: Zeman továbbra is megosztja a társadalmat és eltávolítja Csehországot a Nyugattól

Milos Zeman cseh államfő újraválasztása után továbbra is meg fogja osztani a társadalmat, és eltávolítja Csehországot a Nyugattól – véli a kommentárok többsége a cseh elektronikus médiában a szombaton délután befejeződött elnökválasztást követően. A kommentátorok szerint Zeman politikai tevékenységét a következő években csak várhatóan rosszabbodó egészségi állapota fogja korlátozni.

Zeman “támaszkodhatott a cseh társadalom jelentős részének frusztráltságára, bravúrosan vette a kampány utolsó szakaszát, és nem volt elég erős kihívója. A társadalom megosztottsága elmélyül, és folytatódni fog a mentális távolodás a Nyugattól” – véli az iHNED.cz, a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap internetes portáljának kommentátora.

A szabad választás eredménye nem kérdőjelezhető meg, de érdemes elgondolkodni rajta – írja a Novinky.cz hírportál, amely a Právo című baloldali napilaphoz tartozik. Úgy látja, hogy Zeman híveit egy dolog köti össze: nem elégedettek mai életükkel. “Erősen úgy érzik, hogy a világ megfeledkezett róluk, minden csak a gazdag, a sikeres, a gyakran tőlük nagyon is eltérő emberek körül forog, és ők mintha más bolygóról lennének. Éppen ez ellen tiltakozva döntöttek úgy, hogy olyan ember maradjon a Hradzsinban, mint Zeman, aki – úgy vélik – “egy közülük.”

A választás kimenetelét a belpolitika döntötte el – így az Euro gazdasági hetilap hírportálja. “A választás eredményéről az ANO mozgalom hívei döntöttek, mert nem akarták, hogy Andrej Babisnak még bonyolultabb legyen a kormányalakítás” – írja a szerző. Szerinte Jirí Drahos nagy hibát követett el, amikor ismételten azt hangsúlyozta, hogy ő nem adna kormányalakítási megbízatást Babisnak. “Ez sorsdöntő hiba volt” – jegyezte meg az Euro.

A konzervatív Lidové Noviny, amely Andrej Babis tulajdonában van, azt állítja, hogy a megerősödött Zeman a jövőben még határozottabban szól majd bele a kormányalakításba.

“Zeman szimpátiái a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, illetve a kommunisták irányában még sok gondot okozhatnak Andrej Babisnak, aki legszívesebben a Polgári Demokratikus Párttal alakítaná meg új kormányát” – írja lap kommentátora.