Több mint 20 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosulatlan szolgáltatásnyújtás miatt két cégre: az Első Magyar Befektetői Szövetkezetet 10 millió, a Skylite Reklám és Piackutató Kft.-t 13 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. Pénzforgalmi szabálysértések miatt ötmillió-ötszázezer forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hitelintézetnek április végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket – közölte a jegybank.

Az MNB véglegesen megtiltotta a szolgáltatóknak a jegybanki engedély vagy bejelentés nélkül végzett tevékenységek folytatását. 

A budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezetet engedély nélkül végzett visszafizetendő pénzeszközök gyűjtése miatt bírságolta meg a jegybank. A szövetkezettel szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendeltek el: az eljárás lezárásáig azonnali hatállyal megtiltották, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A vizsgálat során megállapították, hogy a szövetkezet kamat- és tőkegarancia ígérete, illetve visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel. Az ügyben az MNB büntetőfeljelentést is tett.

A Skylite Kft.-vel szembeni jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a társaság függő ügynöki tevékenysége során magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a ciprusi székhelyű – 2017 októberéig határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult – AJF Financial Services Ltd. nevű befektetési szolgáltató részére.  A ciprusi szolgáltató ugyanakkor magyarországi függő ügynökét nem jelentette be. A Skylite Kft. tehát nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Mivel az AJF Financial Services Ltd. felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank az illetékes ciprusi pénzügyi felügyeleti hatósághoz fordult. Egyben felhívták a társhatóság figyelmét arra is, hogy több magyar társaság bejelentés hiányában végzett ciprusi befektetési szolgáltatók részére közvetítésre irányuló tevékenységet, ami Magyarországon a Büntető törvénykönyv (Btk.) MNB által kezdeményezett módosítása alapján idén január 1-től bűncselekménynek minősül.

Az MNB 5,5 millió forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t 

Pénzforgalmi szabálysértések miatt ötmillió-ötszázezer forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hitelintézetnek április végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

 Az MNB megállapította, hogy a Takarékbank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását is. Így többek között a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint az ügyfelek előzetes és utólagos tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket – írták.

A jegybank a Takarékbank Zrt. terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn.