A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt szerdán a román képviselőház.

A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el az öt évet nem meghaladó szabadságvesztésre ítélt, jó magaviseletű rabok estében a minimális büntetési tétel felének letöltése után, ha a terhelt nem visszaeső, és nem valamilyen erőszakos bűncselekményért szabták ki büntetését.

Az elítéltek így büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy a börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

A törvény szenátusi változata szerint a törvény csak a kihirdetése után egy évvel lépett volna hatályba, és a kormánynak másfél évi haladékot adott volna arra, hogy beszerezze a házi őrizet felügyeletéhez szükséges elektronikus mozgáskövető eszközöket. A törvény képviselőházi végső változata azonban már nem teszi kötelezővé az elektronikus bilincs viseletét, azonnal hatályba lép, a kormánynak pedig egy hónapon belül ki kell dolgoznia az alkalmazási rendeletet.

Miután az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy ez csak egy újabb kísérlet a korrupt politikusok felelősségre vonásának elkerülésére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára egyes korrupciós bűncselekmények – a megvesztegetés és befolyással üzérkedés – elkövetőit is törölték azok közül, akik esetében alkalmazhatóak lesznek az alternatív büntetés-végrehajtás formái. A hivatali visszaélésért vagy hanyagságért elmarasztalt elítélteknél azonban nem lenne akadálya a sajtóban “hétvégi börtönként” emlegetett módszer alkalmazásának.

A tervezetet egyébként eredetileg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette a törvényhozás elé, de később kihátrált mögüle, a PSD szerint azért, mert Ludovic Orban PNL-elnöknek “már nem volt szüksége rá”, hiszen jogerősen felmentették a korrupcióvád alól.

A jobbközép ellenzék azt hangoztatta: a PSD fokról fokra enyhít a büntetőjog szigorán, azon van, hogy a “bűnözők paradicsomává” tegye Romániát. Az ellenzéki képviselők közölték: alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen.