A gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartása részletes szabályainak megállapításáról szóló KIM rendelet alapján 2017. január 1-től az adatszolgáltatás iránti kérelmek elektronikus úton, az ún. ügyfélkapun keresztül is benyújthatóak. A változás azért lényeges, mert ma már egyre több álláspályázat benyújtásához szükséges a Gondnokoltak Nyilvántartásából történő igazolás kiállítása.

A kérelmek elektronikus benyújtása nagy könnyebbséget jelent és egyre kedveltebb az ügyfelek körében, számuk folyamatosan nő. Az elektronikus adatigénylés előnye, hogy gyors, egyszerű és időtakarékos. A nyomtatványon igényelhető az igazolás személyes átvétele is az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási Irodájában ügyfélfogadási időben (1055 Bp., Szalay u. 16.).

Az igazolást elektronikus aláírással ellátva adják ki a beküldőnek. Az elektronikus aláírás a kézzel írott aláírással egyenértékű, bizonyító erejű dokumentum.

Az elektronikus adatigénylést az ún. ügyfélkapun keresztül kell megküldeni, az e-mailben beérkező kérelmeket az OBH-nak nem áll módjában teljesíteni.

Az elektronikus adatigényléshez szükséges nyomtatványok ITT érhetőek el.

Az adatigényléshez szükséges díjfizetéssel kapcsolatban ITT tájékozódhat.