A spanyol legfelsőbb bíróság elmarasztaló ítéletet hozott szerdán a spanyol állammal szemben, amiért az nem teljesítette vállalását a menedékkérőknek az európai uniós tagországok közötti, kvóták szerinti elosztási mechanizmusában.

Az Európai Bizottság 2015-ös döntése értelmében a dél-európai országnak két év alatt 19 449 menedékkérőt kellett volna átvennie Görögországtól és Olaszországtól.

A spanyol menekültügyi hivatal (OAR) adatai szerint azonban 2018. március 4-ig 2500 menedékkérelmi eljárást folytattak le, vagyis az előírt szám 12,85 százalékát. Március 22-ig pedig összesen 1359 áthelyezés valósult meg, ami a vállalás 7 százalékát jelenti.

Az állammal szemben az Associació de Suport a Stop Mare Mortum nevű civil szervezet nyújtotta be a keresetet.

A per során a spanyol állam az adminisztrációs eljárás nehézkességével érvelt, hangsúlyozva, hogy részéről megtette a szükséges lépéseket a menedékkérők áthelyezése érdekében.

A bíróság szerint azonban a súlyos adminisztratív nehézségek sem adnak felmentést a kötelezettségek alól, ezért ítéletében a kvóta teljesítését írta elő az állam számára.

Az Európai Bizottság szóvivője tavaly szeptemberben, a kétéves határidő lejártakor sikeresnek értékelte az uniós elosztási mechanizmust, amelynek alkalmazásával a tagállamok 29 ezer, nemzetközi védelemre jogosult menekültet vettek át.

Tove Ernst akkor felhívta a tagországok figyelmét arra, hogy továbbra is tegyenek eleget vállalt feladataiknak és jogi kötelezettségeiknek az áthelyezéseket illetően.