Határozottan bírálta a Martin Selmayr vitatott főtitkári kinevezése során elkövetett “hivatali visszásságok” miatt az Európai Bizottságot (EB) Emily O’Reilly uniós ombudsman, aki kedden tette közzé az üggyel kapcsolatos jelentését.

Az ombudsman márciusban vizsgálatot indított az Európai Parlament által korábban “puccsszerűnek” minősített kinevezés ügyében.

Jelentésében Emily O’Reilly négy szabálytalanságot azonosított az eljárásban, illetve arra a megállapításra jutott, hogy a bizottság “sem az előírások betűjének, sem a szellemének” nem tett eleget, ugyanakkor nem szólított fel a döntés visszavonására.

Kiemelte: a brüsszeli testület mesterségesen a sürgősség érzetét keltette a főtitkári poszt betöltésével kapcsolatban, így igazolva, hogy nem írtak ki pályázatot az állásra.

Mint írta, úgy manipulálták a szabályokat, hogy az eljárás “tisztességesnek és korrektnek” tűnjön, de valójában nem ez volt a helyzet, “az egész ügy pusztán arra szolgált, hogy biztosítsák Selmayr kinevezését”. A bírálatokra pedig a bizottság “kitérő válaszokat adott, defenzívvé, sőt időnként támadóvá vált” – mutatott rá.

Az ombudsman “némiképp ironikusnak” nevezte, hogy Jean-Claude Juncker az EB első olyan elnöke, akit az átláthatóság fokozására szolgáló, úgynevezett csúcsjelölti rendszer alkalmazásával választottak meg. “Mindezzel a közvélemény nehezen elnyert bizalmát kockáztatták” – vélekedett.

Emily O’Reilly végezetül javaslatot tett rá, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki új, részletesen meghatározott eljárásrendet a főtitkári poszt betöltésére.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos közölte: miközben nem osztják a jelentés minden megállapítását, üdvözlik, hogy az ombudsman sem a kinevezés törvényességét, sem pedig a főtitkár alkalmasságát nem vitatta. Hozzátette, a bizottság később ismertetni fogja a maga álláspontját a vitás kérdésekben.

Hangsúlyozta, hogy tanulmányozni fogják az ajánlásokat, továbbá megvizsgálják miként lehetne jobban alkalmazni a jelenlegi szabályokat.

A Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogászt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök volt kabinetfőnökét február végén választották meg a nyilvánosság számára teljesen váratlanul. Az egyesek által “buldózerként” jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayr így a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.