Előzetes vizsgálatot indított a rohingja kisebbség ellen elkövetett mianmari jogsértések ügyében a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – jelentette be kedden Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Közlése szerint Fatou Bensouda az eljárás keretében megállapítja, hogy van-e elegendő bizonyíték egy későbbi teljes körű tényfeltáró vizsgálat elrendeléséhez, amely a bíróság szeptember eleji döntése értelmében végül vádemeléshez vezethet.

Mint közölte, tanulmányozni fogja az eddigi jelentéseket azokról a gyilkosságokról, kínzásokról, szexuális bűncselekményekről, falvak felégetéséről és más súlyos jogsértésekről, amelyeket a mianmari erők a muszlim rohingja kisebbség tagjaival szemben állítólag elkövettek, s kikényszerítve a rohingják elmenekülését Mianmarból.

Az ICC nemrég kimondta: bár Mianmar, ahol a szóban forgó jogsértéseket elkövették, nem részes állama a törvényszéknek, Banglades azonban igen, ahová a válság következtében több százezer rohingja menekült, így érvényes a joghatósága. Döntése meghozatalakor a bíróság aláhúzta, hogy az előzetes vizsgálatot “észszerű időn belül le kell zárni”.

A működését 2002-ben megkezdő ICC joghatósága a népirtás bűntettére, illetve az emberiesség elleni és a háborús bűncselekményekre terjed ki.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztusa óta mintegy 700 ezren menekültek át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg – saját megfogalmazása szerint – tisztogató műveletekbe kezdett az után, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

Bensouda keddi bejelentése egybevág egy ENSZ-vizsgálóbizottság több mint 850 áldozat és tanú meghallgatásával és számos műholdfelvételt tanulmányozásával készített, nemrég nyilvánosságra hozott jelentésével. Eszerint a mianmari hadsereg “a népirtás szándékával” gyilkolt halomra kisebbségi rohingjákat, de számos példa volt csoportos nemi erőszakra is. A testület álláspontja szerint a mianmari hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokát emberiesség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene állítani.