Mintegy negyedével kevesebb bűncselekményről érkezett bejelentés tavaly Hollandiában, mint 2012-ben – közölte a holland statisztikai hivatal (CBS).

A hollandiai lakosság körülbelül 15 százaléka számolt be arról, hogy bűncselekmény áldozatává vált 2017-ben, ez azt jelenti, hogy számuk öt év alatt nagyjából 25 százalékkal csökkent – írták a kétévente kiadott, 150 ezer ember megkérdezésén alapuló jelentésben.

Ugyan csökkent a számuk, az áldozatok legjelentősebb csoportját továbbra is a 25 év alattiak teszik ki, közülük minden ötödik tapasztalt a saját bőrén valamilyen bűncselekményt az előző évben.

Az elkövetők is gyakran ebből a korosztályból kerülnek ki, ugyanakkor vannak eredmények is: 2012-ben 10 ezer fiatalra 336 bűnelkövető esett, tavaly már csak 208.

A leggyakoribbnak a garázdaság és a lopás számít, a fiatalok azonban az átlagosnál nagyobb valószínűséggel találkoznak erőszakos bűncselekményekkel is.

A CBS májusban azt közölte, hogy tavaly 1000 lakosra csak 49 bűneset jutott Hollandiában, szemben az 1990-es évek növekedése utáni fordulópontot jelentő 2001-ben mért 93-mal, azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek a statisztikák nagyban függenek a bejelentési hajlandóság változásától is. Az pedig csökkenőben van, mivel az emberek a növekvő jólétben manapság kevésbé jelentik be enyhébb káraikat vagy attól tartanak, hogy süket fülekre találna a panaszuk – mutattak rá.