2 milliárdos csalás miatt 8 év letöltendő szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra és 10 év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék E. L. volt pécsi ügyvédet. Két társa egy volt szekszárdi ügyvéd és egy dombóvári befektetési tanácsadó. A másodrendű vádlottat a bíróság pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig két év két hónap börtönbüntetésre és 27 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az első rendű vádlott, egykori pécsi ügyvéd  E.L. több éven keresztül színlelt letéti, megbízási és kölcsönszerződések keretében, jellemzően havi 5-7% mértékű, biztosan elérhető kamat ígéretével különböző pénzösszegeket vett át magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól anélkül, hogy ténylegesen befektetési tevékenységet végzett volna.

A bíróság megállapította, hogy E.L. a jogtalan haszonszerzés végett a vissza nem fizetés szándékával átvett tőkét és az általa, a banki kamat mértékéhez képest jóval magasabb mértékű kamatot csak kis részben fizette meg a sértetteknek. A részbeni visszafizetésekre a más sértettektől kapott pénzekből került sor. Az ügyvéd az üzletszerűen kifejtett, megtévesztő tevékenységével több mint 2 milliárd forint kárt okozott, amelyből kb. 904 millió forint térült meg.

A Szekszárdon korábban szintén ügyvédként tevékenykedő másodrendű H. E. vádlott, valamint a Dombóvár és Mohács környékén tevékenykedő harmadrendű M. Zs. vádlott a pécsi ügyvédhez hasonló, pénzügyi befektetési szolgáltatásnyújtást színlelő tevékenység folytatásával megközelítőleg 80 millió forint, illetőleg 90 millió forintot meghaladó kárt okozott a sértetteknek.

“E. L. azt mondta ügyfeleinek, hogy az ügyvédi felelősségbiztosítás garanciát jelent a befektetésre” – mondta a tárgyalson Tuba István bíró.

A bíróság szerint a több évig tartó cselekménysorozat egyben alkalmas volt az ügyvédi hivatásba vetett bizalom széles körű rombolására is.

A Szekszárdi Törvényszék a terhére rótt cselekményeket részben elismerő, a bűnösségét viszont a csaknem nyolc éve húzódó eljárásban mindvégig tagadó E.L. vádlottat 182 rendbeli – 88 esetben folytatólagosan, 1 esetben kísérletként, 19 esetben közvetett tettesként, 4 esetben társtettesként, 2 esetben felbujtóként elkövetett – csalás bűntettében, valamint 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek.

A bíróság elrendelte a szabadlábon védekező pécsi ügyvéd letartóztatását a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig a szökés, elrejtőzés veszélyére miatt.

A másodrendű vádlottat a bíróság jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt félmillió forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig 31 rendbeli csalás miatt két év két hónap börtönbüntetésre és 27 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Az ítélet nem jogerős, ellene az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, illetve a büntetés enyhítésért jelentett be fellebbezést, a másodrendű vádlott és védője, valamint az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fent, míg a harmadrendű vádlott és védője nem jelent meg az ítélethirdetésen.

Jelenleg öt baranyai ügyvéddel, köztük két nővel szemben van valamilyen büntető ügy nyomozati, vádemelései vagy bírósági szakaszban. Az ügyek mindegyike elfogultság miatt a Szekszárdi Járásbíróságon vagy a Szekszárdi törvényszéken folyamatban van.