Differenciált minimálbért vezettek be Romániában 2019. január elsejétől kezdődően a felsőfokú végzettséggel és legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók számára – jelentette be a pénteki kormányülésen Viorica Dancila miniszterelnök.

A kormányhatározat szerint jövő évtől kezdődően a jelenlegi 1900 lejről (132 ezer forint) 2080 lejre növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó (havi 167 órás átlagos munkaidőre alkalmazott) munkavállaló számára, ami 12,43 lejes órabért jelent.

Romániában 2018-tól kezdődően a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárult az alkalmazottakra, így a 2080 lejes bruttó minimálbér 1263 lejes (87 700 forint) nettó fizetést eredményez.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak jövő évtől kezdődően nem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére, ami legalább 14 lejes órabérnek felel meg.

A kormányhatározatba nem került bele az a korábban beharangozott, de a munkáltatói szervezetek által kifogásolt előírás, amely általában minden legalább 15 éve munkaviszonyban lévő alkalmazottnak az emelt (2350 lejes) minimálbért irányozta volna elő.

A vállalkozói szféra élesen bírálta a minimálbér újabb emelését, illetve annak végzettség szerinti differenciálását, mondván, hogy a bukaresti kormány mesterségesen, a termelékenység emelkedése nélkül növeli a béreket, és kizárólag az vezérli, hogy nagyobb adóbevételekre tegyen szert. Cristina Parvan, a román üzletemberek egyesületének főtitkára korábban úgy nyilatkozott: az intézkedés a “diplomagyáraknak” kedvez és azt a meggyőződést igazolja, hogy jobb “befektetés” egy kétes értékű oklevél, mint a hozzáértés és szakmai tapasztalat megszerzése.