Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz – közölte az EUIPO csütörtökön.

Az EUIPO legfrissebb tanulmánya szerint az érintett ágazatok összesített vesztesége eléri az összforgalom 7,4 százalékát.

A jelentés a szellemi tulajdont érintő jogsértésekre leginkább érzékeny 11 ágazatot vizsgálta. Ezek a kozmetikai és testápolási cikkek; a ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők; a sportcikkek; a játékok és játékszerek; az ékszerek és órák; a kézitáskák és bőröndök; a zenei felvételek; a szeszes italok és borok; a gyógyszerek; a növényvédő szerek, valamint az okostelefonok gyártása és kereskedelme. Az elemzés szerint a hamisítás ezekben a szektorokban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül, mivel a jogszerűen működő gyártók kevesebb terméket állítanak elő, mint amennyit hamisítás nélkül előállítanának, és így kevesebb munkavállalót alkalmaznak.

Az EUIPO kiemelte: Magyarországon a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó éves veszteség becsült értéke 223,6 milliárd forint, azaz az érintett 11 ágazat összesített forgalmának 10,5 százaléka. Az elemzés szerint Magyarországon az elmaradt forgalom egy főre jutó értéke évente 22 763 forint.

Az EUIPO immár második alkalommal mérte fel a hamisítás és kalóztevékenység gazdasági hatásait ágazati szinten, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogsértéseknek leginkább kitett, fő gazdasági ágazatokban. A tanulmány becslései szerint a 2018-as első elemzés óta uniós szinten két ágazat kivételével mindenhol csökkent az éves elmaradt forgalom: ezek a ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők, illetve a kozmetikai és testápolási cikkek gyártása.

A ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők ágazata mind az értékesítési volumenben, mind a foglalkoztatásban a legnagyobb az összes vizsgált ágazat közül. Becslések szerint az ágazat elmaradt forgalma uniós szinten évente eléri a  8844 milliárd forintot, azaz az összesített értékesítés 9,7 százalékát – közölte az EUIPO.

Magyarországon a ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők tekintetében a hamisítás következtében elmaradt forgalom a becslések szerint éves szinten eléri az 54 milliárd forintot, azaz a forgalom mintegy 11,4 százalékát.

A jelentés becslései szerint a piacon lévő hamisított termékek uniós szinten évente mintegy 2180 milliárd forint elmaradt bevételt okoznak a kozmetikai és testápolási cikkek ágazatában. Ez az ágazat összesített forgalmának 10,6 százalékát teszi ki. Magyarországon a kozmetikai és testápolási cikkek ágazatában elmaradt bevétel a becslések szerint eléri a 16 milliárd forintot, az ágazat teljes forgalmának 9,2 százalékát.

Az EUIPO ügyvezető igazgatója, Christian Archambeau a közleményben elmondta, hogy az európai növekedés és munkahelyteremtés a tanulmányban szereplő 11 ágazattól függ. “A hamisítás és a kalóztevékenység veszélyt jelenthet a növekedésre és a munkahelyekre egyaránt” – tette hozzá. Az elemzéssel a politikai döntéshozókat szeretnék támogatni abban, hogy megoldást találjanak a problémára – jelezte, hozzátéve: az uniós fogyasztók figyelmét pedig arra szeretnék felhívni, hogy milyen gazdasági következményekkel jár a hamisítás és a kalóztevékenység.