Dr. Tatár-Kis Pétert bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladatainak ellátásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Az egy éves megbízásra azt követően került sor, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt pályázat újra eredménytelen lett.

Tatár-Kis Péter 1996-ban végzett Miskolcon. Fogalmazóként a Balassagyarmati Városi Bíróságon kezdett, titkári kinevezését 1999-ben, bírói kinevezését 2000-ben kapta meg. 2008 és 2012 között a Balassagyarmati Városi Bíróság elnökhelyetteseként tevékenykedett. Több évet dolgozott az Országos Bírósági Hivatalban is, 2016-ban a Bírósági Főosztályt vezette. Tavaly novemberben lett a Balassagyarmati Törvényszék elnöke, június 17-e óta a Fővárosi Törvényszéket vezeti.

Milyen volt az első munkanapja a Fővárosi Törvényszéken?

Nagyon kellemesen teltek az első napok. A vezetőkkel találkoztam egy vezetői értekezleten, ahol valamennyi kerületi bírósági vezető, kollégiumvezető, és helyettes is a támogatásáról biztosított a közeljövő feladatainak megoldása érdekében.

A balassagyarmatihoz képest mennyire igényel más gondolkodást a Fővárosi Törvényszék vezetése?

A Balassagyarmati Törvényszék a bírói létszámot tekintve az ország legkisebb törvényszéke, a Fővárosi Törvényszék pedig az ország és Közép-Európa legnagyobb törvényszéke. Nyilván több energiára, több odafigyelésre lesz szükség, mint egy kisebb törvényszék vezetése során. Más módszereket és más habitust igényel, de úgy vélem, ez nem okoz gondot számomra. A kialakult helyzetben úgy gondolom, hogy az én nyugalmam, kiegyensúlyozottságom előnyt jelent a Fővárosi Törvényszék helyzetének stabilizálásában.

Mik az elsődleges, legsürgetőbb feladatok?

Számomra a legsürgetőbb a szervezet megismerése, hiszen mint Balassagyarmaton ítélkező bíró kevés közvetlen információval rendelkeztem a Fővárosi Törvényszékről. Nyilván tájékozódtam már korábban, hogy hol milyen problémák vannak, de személyesen is szeretném felmérni.

Rendszerszintű problémák nincsenek, ezt bizton állíthatom, finomhangolásra van csak szükség a szervezeten belül. A célom pedig az, hogy a lehető legjobb munkakörülmények és a legmagasabb szintű ítélkezés jellemezze a Fővárosi Törvényszéket.

A következő napokban, hetekben személyesen elbeszélgetek mind a bírósági vezetőkkel, mind a különböző bírósági csoportok képviselőivel. Ennek összegzéseképpen egy programot kívánok meghirdetni, amelyhez a bírák, bírósági vezetők támogatását kérem.

Akkor tulajdonképpen közösen szabják meg az irányvonalat?

Igen, szeretném a bírósági vezetőkkel közösen kialakítani az irányvonalat, de számítok természetesen a központi igazgatás támogatására is, hiszen velük együtt több lehetőségünk van. Ha az OBH is mellénk áll, akkor nagy dolgokat tudunk véghezvinni. 

Mire gondol? Vannak-e már konkrét tervei?

A tervekről részletesen beszélni még idő előtti lenne… Elöljáróban annyit, hogy mind a kommunikációban, mind a bírókkal való kapcsolattartásban számos újítást tervezünk. Azt szeretném, hogy a bírák közvetlenül kapjanak meg minden információt a Fővárosi Törvényszék vezetése és a központi igazgatás törekvéseiről.

A közösség összekovácsolása mennyire szerepel a tervek között?

Nagyon nagy létszámú szervezetről van szó, olyan monumentális rendezvények megszervezése, ahol minden dolgozó részt vehet, nem egyszerű feladat. Úgy gondolom, mikroszinten kell hozzálátnunk a közösség építéséhez: a kerületi bíróságok, járásbíróságok közötti szorosabb kapcsolat kialakítása ígéretes lehetőség, a sok közös program által fejlődhet a közösség.