A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben, öt európai államhoz intézett jogsegélykérelem teljesítését követően tizenkét személlyel szemben nyújtott be vádiratot.

Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, amelyek teljesítése során tanúk kihallgatása, iratok beszerzése történt. A nemzetközi együttműködés során beszerzett bizonyítékok biztosították a magyar büntetőeljárás eredményességét.

A bűnszervezet vezetője, az elsőrendű vádlott két, húskészítmények nagykereskedelmével  foglalkozó gazdasági társaságot irányított, amelyek 2012. júniusa és 2014. decembere közötti időszakban közvetlenül az Európai Közösségből vásároltak húsárut, amelyet belföldi gazdasági társaságoknak értékesítettek tovább. A két Kft-nek ÁFA-fizetési kötelezettsége keletkezett,  ÁFA levonására nem voltak jogosultak, a fizetendő ÁFA  összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette.

A fiktív számlákat nyolc olyan közbeékelődött cég állította ki, amelyeket ténylegesen az elsőrendű vádlott irányított. Az elsőrendű vádlott által működtetett bűnszervezet biztosította, hogy pusztán az iratok, számlák alapján úgy tűnjön, mintha a közbeékelődött cégek vásároltak volna európai közösségi értékesítő cégektől, illetve a fiktív számlák szerinti vevő értékesítette a húsárut a két Kft-nek.

A bűnszervezet összesen 2 336 836 189 forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek. 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, úgy a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év, két további társát 7, illetve 6 év fegyházbüntetésre, három elkövetőt egyaránt 3 év börtönbüntetésre, egy elkövetőt 2 év 6 hó börtönbüntetésre, 4 elkövetőt 2-2 év börtönbüntetésre ítélje.