Tizenegy fogvatartotti szállítójárművel és hét autóbusszal újult meg a büntetés-végrehajtás járműparkja. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) közleménye szerint a tizennyolc új gépjármű értéke 2 milliárd 400 millió forint, vagyis átlagosan egyenként körülbelül 130 millió forintba kerültek.

A rabszállítók összesen 40 rabot és a sofőrön kívül négy kísérőt tudnak szállítani. A jármű sofőrfülkéje közvetlenül a sofőr ülése mögött egy fallal hermetikusan le lett választva. Itt csak a sofőr és egy fegyveres kísérő foglalhat helyett. Közvetlenül az elválasztó fal mögött, a baloldalon kapott helyett a négy magánzárka, amelyekben összesen nyolc elítéltet lehet szállítani teljesen elzárva.

Forrás: BvOP

A magánzárkákkal szemben, a jobb oldalon a második ajtó előtt van a négy kísérő ülőhelye, amely közül az egyik a rádiós munkahely. A második ajtó mögött, hátrafelé található a padokkal berendezett 32 személyes utastér, amely ráccsal és egy kívülről jól zárható ajtóval van elválasztva a jármű első részétől. Az összes utasülés kétpontos biztonsági övvel van felszerelve, amelyek mellett a padlón a lábbilincs rögzítéséhez szolgáló szemeket alakítottak ki.

A BVOP még 2019 tavaszán írt ki közbeszerzést 19 többfunkciós autóbuszra. Az első tendert likviditási gondokra hivatkozva a kiíró megsemmisítette. Majd később egy újabb közbeszerzést írtak ki, amelyet végül a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. közös konzorciuma, a Currus Aries típussal nyert el. A 19 autóbuszt a BVOP az alábbi leosztásban rendelte meg: egy törzsbusz kivitelűt, azaz mobil irányító központot, hét hagyományos, 44 ülőhelyes személyszállítót és 11 fogvatartottit, azaz rabszállítót szállíthatott a büntetés-végrehajtásnak a gödöllői harcjárműtechnikai Zrt..