Hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai hétfőn, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Parlament (EP) szerdán szavazzon az új testület végleges összetételéről.

A tagállamok EU-nagykövetei pénteken egyhangúan, a kiválásra készülő Egyesült Királyság tartózkodása mellett erősítették meg a listát, azonban ezt még miniszteri szinten is jóvá kellett hagyni, amire a nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó hétfői brüsszeli tanácsülésen került sor.

A névsor módosítása azért vált szükségessé, mert az EP illetékes szakbizottságai különböző okokból elutasították az első francia, magyar, illetve román jelöltet.

A közösségi jog alapján a brit kormánynak is tagot kellene delegálnia az Európai Bizottságba, de ez nem történt meg annak ellenére sem, hogy kötelezettségszegési eljárás indult London ellen. Szakértők szerint ez végül nem fogja megakadályozni az új testület december 1-jei hivatalba lépését.

Az Ursula von der Leyen vezette bizottság tagjait ugyancsak a tagországokat tömörítő tanács fogja kinevezni, amennyiben szerdai strasbourgi plenáris ülésén az EP jóváhagyja a listát.

Az EP illetékes bizottsága a lengyel jelöltet támogatja az európai adatvédelmi biztosi posztra

Wojciech Wiewiorowski lengyel jelöltet biztosította támogatásáról az európai adatvédelmi biztosi tisztségre kedden az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága.

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) titkos szavazásán Wojciech Wiewiorowski 36, a francia Yann Padova 25, a magyar Szabó Endre Győző pedig három voksot kapott.

A jelölteket előző nap hallgatták meg, miután válaszoltak a képviselők írásbeli kérdéseire.

Az új európai adatvédelmi biztost együttesen fogja kinevezni öt évre az EU két társjogalkotó szerve, a parlamentnek és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak egyetértésre kell jutnia. Utóbbi azonban diplomáciai források szerint ugyancsak Wiewiorowskit támogatja, így már csak a hivatalos megerősítésre kell várni.

Szabó Endre Győző jelenleg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökhelyettese.

Az európai adatvédelmi biztos feladata annak garantálása, hogy a közösségi intézmények és szervek tiszteletben tartsák az állampolgárok magánélethez való jogát a személyes adatok kezelésekor.