Csalás miatt indult büntetőeljárás egy orosz férfivel szemben, aki felépítette az orosz-finn határszakasz mását és így tévesztett meg ázsiai migránsokat – pénzért cserében juttatta át őket a hamis határon. Az orosz határőrök Vyborg közelében, a Finn határtól nem messze egy erőben fedezték fel az eddig példátlan csalást.

Az orosz embercsempész lemásolta az orosz-EU határt, oszlopokat, határköveket állított fel szögesdróttal kiegészítve. Ide szállította a migránsokat, aki csak akkor fizettek amikor átvezette őket a határon.

Forrás: Interfax

A Szentpétervári régió határellenőrzésének sajtószolgálata szerint november 28-án négy dél-ázsiait és egy orosz férfit fogtak el a hamis határnál, amit már egy ideje megfigyelés alatt tartottak, hogy rájöjjenek miért építette valaki meg a határ mását. A négy ázsiai menekült 10 ezer euróban (3,3 millió forint) állapodtak meg a csalóval, ha átvezeti őket az Európai Unióba. A férfi Vyborgból közúton, földúton majd gyalogosan vezette a migránsokat az ál határhoz.

Az orosz határőrség közleménye szerint a bíróság az ázsiai migránsokat bűnösnek találta a közigazgatási bűncselekmények törvénye alapján, a külföldiek oroszországi tartózkodási szabályainak megsértése miatt. Mindannyian közigazgatási bírságot kaptak valamint kiutasították őket az Orosz Föderációból. Az orosz férfi ellen csalás miatt indult eljárás.