Eddig 80 ügyvédet tartóztattak le a pakisztáni Lahore-ban, ahol több mint 300 ügyvéd támadta meg a Pandzsáb Kardiológiai Intézetet. A kórház lerohanásának előzménye egy orvos és egy ügyvéd között kialakuló, tettlegességig fajuló vita volt. A hadsereget is be kellett vetni a harcok megfékezés érdekében.

A pakisztáni szövetségi kormány szerdán úgy döntött, hogy félkatonai Ranger alakulatokat vet be a további zavargások elkerülése érdekében a 12 milliós Lahore városában. A pandzsábi rendőrség közlése szerint a szívgyógyászati klinika támadásban az ezideig letartóztatott 80 ügyvéden  túl további 250, eddig nem azonosított ügyvéd vett részt.

Az ügyvédek a kamrai közgyűlésről felfegyverkezve együtt indultak a kórház ellen. Az előre tervezett támadást többen élőben közvetítettek a közösségi médián keresztül, azt írták:  elindultak “megverni az orvosokat”. A kórház törtek-zúztak, megfélemlítették a betegeket, kísérőiket, az orvosokat, az ápolókat és a kórházi személyzetet.

Forrás: freemalaysiatoday.com

A kórházbe betörő többszáz ügyvéd súlyosan veszélyeztette az intézmény működését, az egészségügyi feladatellátást. Szemtanúk beszámolója szerint erőszakkal eltávolították a sürgősségi osztályon lévő betegek oxigénmaszkjait, arra kényszerítették az orvosokat, hogy függesszék fel a súlyos szívbetegeken végzett műtéteket. Megsemmisítettek az intézményi múködésben nélkülözhetetlen felszereléseket, szellőztetőket, oxigénellátó berendezéseket, összetörték a számítógépeket és a bútorokat, megrongáltak kórház parkolójában több mint 100 járművet. A hirtelen kialakult káoszban három beteg vesztette életét az ellátás hiánya miatt.

A zavargások előzménye, hogy november 24-én az egyik ügyvéd édesanyja bekerült a kardiológiai intézetbe, ahol az ügyvéd szerint az asszonyt nem látták el megfelelően, ezért a kórház orvosait gondatlansággal vádolta meg. Ezt követően további 6 ügyvéd ment be az intézménybe, számon kérték az ügyeletben lévő orvosokat, majd heves vitát követően összeverekedtek. A történtek másnapján a kórház orvosai utcára vonultak, tiltakozva az ügyvédek viselkedése ellen. Ekkor több összetűzés is történt a köztereken.

A rendőrség bevatkozását követően az orvosok és az ügyvédek megállapodásra jutottak, amelyben a kórházi személyzet vállalta, hogy bocsánatot kér az ügyvédektől, amennyiben azok visszavonják a feljelentést. Ekkor azonban az egyik orvos egy ügyvédeket becsmérlő videót osztott meg a közösségi médiában, mire az éppen az ügyvédi kamarában tanácskozó ügyvédek mérgükben felfegyverkeztek és megindultak a korház ellen.

Az orvosok, a személyzet, a betegek és a kórház látogatói szigorú fellépést követeltek az engedetlen ügyvédek ellen. “Követeljük az erőszakos ügyvédek engedélyének azonnali visszavonását, és azt, hogy ügyeiket terrorizmus vádjával katonai bíróságok előtt tárgyalják” – mondta Salman Haseeb, az az Egészségügyi Szövetség (GHA) elnöke.