Az előadóművészek bevételeinek legnagyobb része már a streaming, azaz az azonnali internetes, multimédiás szolgáltatásokból származik. A jogdíjak követésének és behajtásának szabályozása azonban nem egységes, akár országonként is eltérő, így nemzetközileg szinte átláthatatlan. A probléma a magyar előadókat is eurómilliós tételekben érintheti.

A világ legnagyobb zenész szakszervezeteket tömörítő szervezete, a többmillió előadó érdekeit 60 országban képviselő FIM (International Federation of Musicians – Zenészek Nemzetközi Szövetsége) a streaming szolgáltatások helyzetéről és jövőjéről tartott konferenciát Mumbaiban. A vitaindító előadást Tomori Pál, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) igazgatója tartotta a streaming szolgáltatásokból az előadóművészeknek járó díjazás megoldásának kérdéseiről.

Egyebek között elmondta, hogy a kiadók és a szolgáltatók jellemzően kétféle gyakorlatot követnek: engedélyt kérnek a zenésztől, aki kizárólagos jogával élve megegyezés szerinti feltételekkel hozzájárul a felvétel streaming útján történő értékesítéséhez, vagy a zenészeket képviselő közös jogkezelőnek fizetnek, egységes díjszabás alapján. Az előbbi, a közvetítők és értékesítők számára gyakran busás profitot hozó megoldás azonban nem teszi lehetővé a tényleges jogosultság ellenőrzését és – ahogy Adele vagy Beyoncé példája is mutatta – véget nem érő vitákhoz vezet.   

Tomori Pál elmondta, hogy a streaming piac szolgáltatói gyakran igyekeznek kibúvót találni a zene internetes felhasználásával kapcsolatos előadóművészi jogok érvényesítése alól. Ezzel szemben a magyar EJI világszerte az első előadói jogkezelő szervezet, amely a jogdíjfizetés kikényszerítése mellett megegyezésre jutott egy nemzetközi streaming szolgáltatótóval, a Deezerrel, hogy az csak az engedélyével használhassa az előadók felvételeit.

A világ legnagyobb zenei érdekképviseleti szervezete példa értékűnek tartja az EJI-nek a Deezerrel kötött megegyezését, amelynek alapján a Magyarországon letöltött több tízmillió stream után járó jogdíj kifizetése a fenti elvek szerint történik. Az egyezség szerint a Deezer garanciát vállal az előadói díjak kifizetése tekintetében többek között a nem magyar székhelyű kiadókkal kötött szerződései alapján is. Az EJI további globális streaming szolgáltatókkal egyeztet hasonló megállapodás tető alá hozataláról.