Törölnie kell a Netflix médiaszolgáltatónak Brazília kínálatából a Krisztus első kísértése című filmet – áll Rio de Janeiro bíróságának ítéletében. A bíróság szerint a film istenkáromló, mert – többek között – homoszexuálisként állítja be Jézust. A KDNP szeretné elérni, hogy a szolgáltató magyar kínálatából is eltávolítsa a vallásgyalázó ‘vígjátékot’.

A Krisztus első kísértése című brazil film törlését a Netflix médiaszolgáltató kínálatóból a katolikus Don Bosco Hit és Kulturális Központ kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a „vígjáték” istenkáromló. “Ez egy vígjátéknak álcázott keresztényellenes propagandafilm, mely arról szól, hogy Jézus szerelmes lesz egy Orlando nevű férfiba, akit később hazavisz és bemutat a szent családnak.” – írták. A szervezet a Change.org felületén aláírásgyűjtést is indított az ügy érdekében – petíciójukat több mint két millióan írták alá.

A gyártó, a YouTube-ról indult Porta dos Fundos Társulat a vádakra közölte: “A művészi szabadságot és a szatirikus humort esszenciálisnak tartjuk egy demokratikus társadalomban.” A filmkészítők riói központját egyébként már karácsony előtt molotov-koktélos támadás érte a “vígjáték” miatt.

Forrás: falasantos.com.br

A filmnek a Netflix médiaszolgáltató brazíliai kínálatából való törlését elrendelő bírósági ítélet szerint “a film törlése nemcsak a keresztény közösség számára előnyös, hanem a brazil társadalom számára is, amely keresztény társadalom.”

„Úgy gondolom, hogy ennek „a művészi szabadságon alapuló produkciónak” a terjesztése és bemutatása a film betiltásánál sokkal súlyosabb, mitöbb helyrehozhatatlan károkat okozna” – hangsúlyozta Benedicto Abicair bíró az ítélet indoklásában.

A Netflix az AP amerikai hírügynökségnek nem kívánt nyilatkozni az ítélettel kapcsolatban. A Porta dos Fundos szintén nem kommentálta a bírói döntést, ellentmondva ezzel korábbi nyilatkozatának, miszerint elutasítja filmjének bármiféle “cenzúrázását”.

“Brazília egy mélyen vallásos ország, mintegy 200 millió keresztény hívővel.” – mondta Jair Bolsonaro elnök, aki a tavalyi az év elején felfüggesztette a film állami támogatását – döntését azonba a szövetségi bíróság megsemmisítette.  Az elnök fia, Eduardo Bolsonaro közösségi oldalán a filmet „szemétnek” nevezte, és azt mondta, hogy a filmkészítők „nem képviselik a brazil társadalmat”.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a párt honlapján adott ki közleményt, melyben kéri a Netflixet, hogy azonnal törölje a Krisztus első megkísértése című brazil filmet kínálatából, mert az vallásgyalázó.

„A kereszténységből – csakúgy, ahogy bármely más vallásból – nem űzhető gúny, hiszen az más emberek vallásszabadságát, emberi méltóságát sérti. A keresztényeket is megilleti a tisztelet, mint minden embert, és ez alól egy olyan platform sem kivétel, mint a Netflix. A cég által forgalmazott film direkt provokáció, a keresztényeket és a kereszténységet gyalázó alkotás. A film vallásgyalázó elemekkel van tele, Jézust homoszexuálisként ábrázolja, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!” – áll egyebek mellett a Rétvári Bence közleményében.