Vesztegetés miatt szabadságvesztésre ítélték az Eszéki Tudományegyetem Jogi Karának három professzorát. 1000 euró kértek a diákoktól, hogy sikeres legyen a vizsga. A korrupció az egész eszéki jogi kart átszőtte.

A 17 vádlottas ügy vádirata szerint a professzorok többnyire ezer eurót kaptak a vizsgákért, ám az ügyészség szerint volt olyan vállalkozó, aki iroda felújítást és klímát adott a sikeres vizsgáért. Szintén a vádirat szerint voltak olyan hallgatók is, akik egyes tantárgyakat vizsga nélkül teljesítettek, cserébe pénzel, ajándékokkal és különféle szolgáltatásokkal fizettek.

A nyomozás során titkosszolgálati módszereket is bevetettek, a közvetítők és a profeszorok közötti telefonbeszélgetéseket hallgattak le.

Képek forrása: glas-slavonije.hr, 24sata.hr

Srecko Jelinic-t, az Eszéki Tudományegyetem Jogi Karának nyugdíjas professzorát 2,5 év börtönre, Vlado Belaj-t, az Eszéki Egyetem Jogi Karának professzorát két év börtönre és kollégáját, Vjekoslav Puljko-t 1,5 év börtönre ítélték vesztegetés miatt.

Eredetileg a vádlottak között volt a jogi kar volt dékánja, Igor Bojanić is, akit vádalkuval egy év közmunkára ítéltek. Az ügy pikantériája, hogy Bojanić szakterülete a korrupció elleni küzdelem, kodifikátorként tagja volt továbbá a horvát büntető törvénykönyv változtatásán dolgozó csoportnak.

Egy másik vádlott, Srećko Jelinic a Hágai Törvényszékkel való együttműködési hivatalban, valamint alkotmánybírói jelöltként és az összeférhetetlenség megelőzésével foglalkozó bizottságban is dolgozott.

“Nagyon aggasztó jelenég, hogy már az egyetemeken is jelen van a korrupció. Az is aggasztó, hogy egyes szülők és diákok ezt teljesen normálisnak tekintik” – mondta a Zágrábi Megyei Bíróság bírája, Rahela Valentic a jogerős ítélet indoklásakor.