Egy férfi és egy nő házuk pincéjében évekig láncra verve tartottak, éheztettek, dolgoztattak, bántalmaztak, megaláztak egy idős, pszichiátriai betegsége miatt fokozottan kiszolgáltatott nőt – a Monori Járásbíróság tegnap folytatólagos, nyilvános tárgyaláson meglepően enyhe büntetéseket szabott ki a kegyetlen elkövetőkre: az egyiküket másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, a másikukat 200 óra közérdekű munkára ítélte.

A Monori Járásbíróság január 20-án folytatólagos, nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett annak a férfinak és nőnek a büntetőügyében, akiket személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádoltak.

H. L. I. r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, testi sértés bűntettében és becsületsértés vétségében, ezért őt  – halmazati büntetésül – 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

H. E. II. r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, ezért őt 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

I. r. és II. r. vádlottak élettársak és együtt laktak a monorierdői házukban. A sértett egyedül élt a budapesti lakásában. A nőt pszichiátriai betegsége miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság az 1998. május 23. napján jogerőre emelkedett ítéletével cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezte. A sértett a lakásából 2010-ben többször ismeretlen helyre távozott, melynek eredményeként 2010. december 28. napjától kezdődően eltűnt személyként körözték, majd 2016. december 16. napján holttá nyilvánították.

A vádlottak legkésőbb 2010-ben megismerkedtek a sértettel, aki saját elhatározásából, önként elment velük a monorierdői házukba, ahol a vádlottakkal együtt lakott a pincében kialakított lakrészében, velük étkezett és rendszeresen ház körüli munkát végezett.

A sértett több alkalommal elhagyta a vádlottak engedélye nélkül a házat, azonban a vádlottak minden alkalommal közösen visszavitték a sértettet.

A sértett további eltávozásának megelőzése érdekében, amikor a vádlottak elhagyták az ingatlant, I. r. vádlott – II. r. vádlott tudtával – a pincében a sértett lábait egy lánccal összelakatolta, hogy a sértett ne tudjon elmenni tőlük. I. r. vádlott 2017. június 26. napját megelőző hetekben egyszer megütötte a sértettet, aki ennek következtében 8 napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett.

2017. június második felében is lánccal és lakattal egy vascsőhöz lakatolták a sértettet, majd ezt követően a vádlottak az ingatlant bezárták és elmentek otthonról. Ez alkalommal a sértettnek sikerült a láncot szétszednie, majd a kapun át kimászott az utcára és gyalog a vasúti sínek mentén Vecsésre ment.

A sértett 2017. június 26. napján 8 óra 30 perc körüli időben egy vecsési élelmiszerüzletnél szemmel láthatóan alultáplált és elhanyagolt, valamint rendkívül éhes és szomjas állapotban a kukákban turkált, miközben a jobb bokáján egy kb. 60 cm hosszúságú fém lánc és lakat volt, melyet a lakossági bejelentés alapján intézkedő rendőrök távolítottak el róla.

Az ítéletet mindkét vádlott és védőik is tudomásul vették, az ügyész az I. r. vádlott vonatkozásában a büntetés tartamát érintően tartott fenn 3 munkanap gondolkodási időt.

Az ítélet nem jogerős.