Már a 10 milliárd forintot is meghaladja a nem megfelelő börtönkörülmények miatt kifizetett kártérítések összege – a kifizetések 60 ügyvédi irodát érintenek, melyek mindegyike 2 millió forint fölötti összeget nyert csaknem 12 ezer kártérítési perben. A kifizetéseket – a hírekkel ellentétben – továbbra is teljesítik, azokat nem lehet leállítani – legalábbis egyelőre.

Egy, az interneten megjelent lista az érintett ügyvédi irodák megnevezésével, ügyvédi irodákra lebontva számszerűen taglalja az egyes irodák által indított perek számát és a kifizetett kártérítések összegét. A lista első helyén álló debreceni ügyvédi iroda 1880 kártérítési perben képviselt fogvaratottakat és mindösszesen csaknem 815 millió forintot sikerült elperelnie az államtól. Az öt legtöbb pert indító ügyvédi iroda fél milliárd forint feletti összegeket perelt el.

“A börtönkártérítések kifizetését azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány” ezt a hírt tette közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ január 21-én. Az aznap megjelent Magyar Közlönyből azonban kiderül, hogy a kifizetéseket a kormány nem függeszti fel, csupán késlelteti “a jogszabály által biztosított legvégső időpontig”. (1004/2020. (I. 21.)  Korm. határozat)  vagyis a jogszabály által előírt 60 napos fizetési határidő utolsó napjáig. “Eddig 50-55 napra fizettek, most egy héttel később lesz pénz.” – mondta. “Tegnap is jött utalás, nem állt meg semmi, mert ugye egy kormány határozat nem írhat felül egy bírói ítéletet.” – mondta az egyik érintett ügyvéd lapunknak.

“A lista szerintem az Igazságügy Minisztériumból került ki.” – folytatta a Jogi Fórumnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő ügyvéd. “Ezek az összegek kerültek kiutalásra az ügyvédek letéti számláira. Szerintem sem indokolt minden esetben a kártérítés, van hogy magam is felháborítónak tartom, de a jogszabályok lehetővé teszik. Megjegyzem: azért nem kellene általánosítani, mert a listán szereplő ügyvédi irodák többsége tisztességes, de az is tény hogy a kártérítési ügyeket intéző ügyvédek egy része szélhámos. Van aki a börtönökben haknizik és beszéli rá az elitélteket a perek indítására, és van köztük olyan ügyvéd is, aki a kiutalás előtt keresi fel az elitéltet, hogy ő nagyobb százalékot ad a pénzből és átveszi a megbízást.” – meséli tapasztalatait. A nyilatkozó ügyvéd szerint a ‘börtönbiznisz’ csak egy új jogszabállyal szüntethető meg.

Erről beszélt Orban Viktor miniszterelnök is a Kossuth Rádió január 17-diki és 31-diki adásában, amikor törvényi módosítást sürgetett. Idézzük:

“Eszes, jól ismert ügyvédek rájöttek arra, hogy a kínzással kapcsolatos európai uniós szabályok olyan lazák és abszurdak, hogy erre hivatkozva itt egy bizniszt lehet csinálni. Vannak ugyan hatályos jogszabályok, amelyek fizetésre kényszerítenének bennünket, de az én véleményem az, hogy ez joggal való visszaélés, és ha joggal való visszaélést tapasztal egy kormány, akkor a kifizetéseket azonnal fel kell függeszteni, és azonnal a parlamenthez kell fordulni, hogy változtassa meg a visszaélést lehetővé tevő szabályokat – ezt fogjuk tenni. Én a joggal való visszaélést nem támogathatom. Miniszterelnökként az a dolgom, hogy akármit is mondanak a jogszabályok, tegyem világossá, hogy itt nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról, hanem visszaélésről van szó, és azt meg kell akadályozni.

Ezek a derék ügyvédek természetesen el fognak majd menni az elítéltek nevében az európai bírósági fórumokra, és ott be fogják perelni Magyarországot. Ahogy ismerem az európai bírókat, szerintük is probléma, hogy nem süt be a zárkába eléggé a nap – így nehéz csatákra kell számítanunk. De még mindig jobb harcolni, kiállni az érdekeink mellé és rámutatni egy szabályozás abszurditására, mint balek módjára fizetni úgy, hogy az egyébként tízmillió ember igazságérzetét sérti. A magyaroknak igazuk van, amikor azt mondják, hogy nem azért dolgoznak, nem azért fizetnek adót, hogy abból a bebörtönzöttek nem valóságos, nem létező  kárát pótoljuk, csak mert néhány ügyvéd ügyesen kijátssza a jogszabályokat.”

Kapcsolódó cikk:

Virágzik a ‘börtönbiznisz’ – 12 ezer per, 10 milliárdnyi kártérítés – A kormány határozott: felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését