Támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kezdeményezést, hogy a büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének hatvannapos határidejébe ne számítódjon bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

A testület a pénteki ülésén a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslathoz fogadta el a módosító javaslatot.

Az előterjesztést hétfőn terjesztette be az igazságügyi miniszter, és azt sürgős tárgyalásban csütörtökön rendkívüli ülésen vitatta meg az Országgyűlés. A Ház várhatóan jövő kedden hoz határozatot a törvényjavaslatról.

A tárca előterjesztése értelmében június 15-éig azonnal felfüggesztik a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését, és a határidőig a nemzeti konzultáció eredménye alapján szabályozzák újra az eddigi kártalanítási gyakorlatot. Varga Judit igazságügyi miniszter a javaslat tárgyalásakor elmondta: “A kormány célja, hogy megállítsa a “börtönbizniszt”.”

Hollik: A börtönbizniszről is elmondhatják véleményüket az emberek

“A márciusban induló nemzeti konzultációban a “börtönbizniszről” is elmondhatják véleményüket az emberek” – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán.

Hollik István a Fidesz Facebook-oldalán közzétett rövid videójában azt mondta, a magyar emberek dönthetnek, hogy támogatják, vagy ellenzik a kártérítési perek lehetőségét, és hogy ezeket a pénzeket az elítéltek vagy az áldozatok kapják-e meg.

Kitért arra, hogy eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, ami 8,5 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.

Kapcsolódó cikk:

Csak törvénymódosítással állítható le a börtönkártérítések kifizetése – Tovább virágzik a ‘biznisz’ – Továbbra is fizetnie kell az államnak