Nem kell eltávolítani a Wittembergi Szent Mária evangélikus templom 700 éves domborművét, amely zsidókat szoptató disznót ábrázol – döntött a Naumburgi Legfelsõbb Bíróság. A keresetet egy izraelita férfi nyújtotta be, aki a dombormű eltávolítását követelte, mert szerinte az sérti a zsidó emberek becsületét.

Michael Düllmann azzal érvelt, hogy a dombormű “súlyosan sérti és becsmérli a zsidó embereket”. A dessaui bíróság májusban elutasította keresetét, Düllmann azonban a naumburgi tartományi bíróságon felebbezett a döntés ellen. A Naumburgi Legfelsõbb Bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely szerint az alkotás a “jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű”, és “nem sérti a zsidó emberek becsületét”. A dombormű “egy szoborcsoport részét képezi, mely együttes egészében nem hordoz negatív szándékot” – áll az ítélet indoklásában.

A Judensau a Wittenbergi templom falán – Forrás: MDR.de

A bíróság elnöke, Volker Buloch szerint: „A kifogásolt dombormű önmagában szemlélve akár még sértőnek is értékelhető, de a templom gyülekezete által 1988-ban a dombormű mellé elhelyezett emléktábla egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy a plébánia elhatárolódik a dombormű jellegétől. Tehát a bűncselekmény nem valósulhat meg.”

A Naumburgi Legfelsőbb Bíróság ítélete nem jogerős, a felperes a Karlsruhei Szövetségi Bíróságon fellebbezhet.

A “Zsidó disznó” (Judensau) dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 hasonló alkotásnak. Több hasonló per indult már ilyen szobrok eltávolítását kérve – eddig sikertelenül.

A homokkő domborművet 1300 körül helyezték el a wittenbergi Szent Mária evengélikus templom déli homlokzatára. Egy sertéskocát ábrázol, amely zsidó férfiakat szoptat, miközben a farkát egy rabbi emeli fel. Az ilyen alkotások célja a középkorban egyebek mellett a zsidók visszatartása volt attól, hogy az adott városba települjenek. Hasonló domborművek találhatóak a kölni és a regensburgi székesegyházon, illetve a Brandenburgi székesegyházban is.

Szent Mária plébániatemplom

A legrégebbi épület Wittenbergben Szent Mária gótikus plébániatemploma, ahol 1507-ben pappá szentelték Luther Mártont.

A Szent Mária gótikus plébániatemplom Wittenbergben – Forrás: MDR.de

A 13. és 15. század között épült templom a világ minden táján híres, Luther gyakran misézett itt. Jellemző tulajdonságai közé tartozik a templom hétszög alakú tornya, melyet 1558-ban építettek reneszánsz stílusban, és az 1547-ből származó szárnyas oltár, amelyet Lucas Cranach tervezett. További különlegesség az 1457-ből származó gazdagon díszített orgona, amely finom hangzása miatt egyedi.