Több helyszínen razziázott, és 13 bírót és más foglalkozású embereket vett őrizetbe szerdán a szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja, amely a több súlyos bűncselekménnyel – köztük a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével – vádolt Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik. Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított.

A Vihar fedőnevű akció részleteiről a szlovák rendőrség annyit közölt, hogy az őrizetbe vettek között a 13 bírón kívül még egy volt bírónő, egy csődgondnok, egy ügyvédnő és két további személy szerepel. Az őrizetbe vettek ellen az igazságszolgáltatás akadályozásának, illetve a bíróságok függetlensége befolyásolásának alapos gyanújával indítottak eljárást.

Szlovák sajtóértesülések szerint az őrizetbe vettek között van a legfelsőbb bíróság alelnöknője, illetve az igazságügyi tárca egyik volt államtitkára, Monika Jankovská is. Sajtóinformációk szerint Jankovská a nagyvállalkozó Kocnerrel, annak egyik peres ügyével – egy rendkívül nagy összegű váltóhamisítással – összefüggésben váltott üzeneteket.

A legkomolyabb vád Marián Kocner ellen, hogy ő rendelte meg a két éve élettársával együtt meggyilkolt fiatal oknyomozó újságíró, Ján Kuciak megölését – Fotó: Ľuboš Pilc / Pravda

Az őrizetbe vételeket végrehajtó rendőrségi csoport az úgynevezett Threema-ügyet vizsgálja, amelynek központi szála, hogy Kocner állítólag több közszereplővel, köztük bírákkal is kapcsolatot tartott a Threema nevű, kódolt üzenetváltást lehetővé tévő alkalmazáson keresztül.

Marián Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított. A nagyvállalkozó – aki ellen több fajsúlyos, főként gazdasági jellegű bűnügyben is eljárás folyik – a mostani eljárás tekintetében egyelőre elutasította a vallomástétel lehetőségét.

Sokéves szabadságvesztésre ítélték egy csalási ügyben a szlovák újságíró-gyilkosság feltételezett megrendelőjét

Tizenkilenc év szabadságvesztést szabott ki 2020 február végén egy szlovák bíróság egy nagy értékű csalás ügyében Marián Kocner nagyvállalkozóra, akit a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság ügyében folyó perben a gyilkosság megrendelésével vádolnak. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

A csalási ügyben ítéletet hozó, bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság ugyancsak 19 év szabadságvesztést szabott ki a per másik fő vádlottjára, Pavol Rusko médiamágnásra. Rusko korábban a legnézettebb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza vezérigazgatója és résztulajdonosa, illetve a kétezres évek elején Mikulás Dzurinda kormányában gazdasági miniszter is volt, az általa alapított, liberális Új Polgár Szövetség (ANO) párt jelöltjeként.

Kocnert és Ruskot a tavaly júliusban kezdődött perben váltóhamisítással vádolták. A vádirat szerint egy harmadik társukkal négy nagy értékű váltót készítettek, összesen 69 millió euró (mintegy 22 milliárd forint) értékben a korábban Rusko által vezetett televízió kárára. Az ügy mindkét most elítélt szereplője jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

Mind Rusko, mind pedig Kocner ellen egyidejűleg több más bűnvádi per is folyik. Ruskót egy másik perben azzal is vádolják, hogy megpróbálta megrendelni a korábban általa vezetett kereskedelmi televízió egyik társtulajdonosának meggyilkolását. Kocner ellen több gazdasági hátterű bűnügyben is folyik eljárás, de vélhetően a legkomolyabb vád ellene az, hogy ő rendelte meg a két éve élettársával együtt meggyilkolt fiatal oknyomozó újságíró, Ján Kuciak megölését, amiért – ha bűnösnek találják – 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Az újságíró-gyilkosság nagy felháborodást váltott ki az országban, s utána hetekig tartó tüntetéssorozat kezdődött, amely mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.