A kisgyerekek ösztönösen szeretnek építőjátékokkal játszani, mert szabadon alkothatnak, bármit meg tudnak valósítani az apró alkotóelemekből. Változatos formáik előnyös hatással vannak a gyermeki kreativitásra és kézügyességre, a fejlesztés nélkülözhetetlen elemei, ezért mindenképp ismertesd meg gyermekedet ezekkel a nagyszerű játékokkal. (X)

Nem csak a méltán népszerű Lego építőelemei, hanem a fakockák, vasúti szettek, és a motoros építőszettek is ebbe a kategóriába tartoznak. Ezekben a gyerekek változatos elemekből különböző formákat és szerkezeteket hoznak létre saját elképzeléseik alapján, azaz teremtenek. Gyerekként kevés dologra van közvetlen hatásuk, de az ösztönös alkotási vágy által minden gyerek élvezheti az építés szabadságát. Felsorolhatatlan, mennyi előnyük van.

Építeni minden korosztály tud

Szülőként tudatosan törekedjünk arra, hogy a gyerekekben megbúvó vágyat erősítsük, és teremtsük meg a lehetőségét az alkotásra. Az építőjátékok szerencsére azok a fajta játékok, amikkel felnőttként is jókat lehet játszani, mert bennünk még inkább tombol a szabályoktól mentes alkotásvágy.

Ha együtt játszotok, megmutathatod a változatos méretű és funkciójú kockából vagy fogaskerekekből álló alkotás örömét. Ne erőltesd rá az elképzeléseidet, csak játssz vele, és avasd be a trükkökbe, javasolj, de hagyd meg neki, hogy az építkezés az ő tervei alapján történjen, így később önállóan is képes lesz megvalósítani az elképzeléseit.

A kicsik a nagyobb elemekkel tudnak jól bánni. A Janod egymásra rakható piramiskockájával már egy éves kortól játszhattok. Ez a klasszikus építőjáték barátságos állatfigurákkal és számokkal díszített, amiből sok mese születhet. Egyszerűen egymásra kell pakolni az egymásba illő elemeket, ha lehet, magasabbra a babánál.

Fejlesztő építőjátékok

A Brio színes, változatos alakú építőelemei fém és fa anyagúak, több érzékszervre hatnak. Segítik a finommotorikát, a stratégiaalkotást, és kitartásra nevelnek. Ez már a nagyobb korosztály játéka. Csavaros elemeiből szinte bármilyen járművet vagy formát el lehet készíteni. Nagyobb figyelmet és kézügyességet igényel, öröm látni, ahogy ötleteik valóra válnak. A kész alkotással pedig összekapcsolódik a személyiségfejlődéshez nélkülözhetetlen szerepjáték.

A fakockákból elkészült garázsba beparkolhat a csavaros elemekből készült motor, a babaházba új lakó költözik, a Lego-várt védő katonák pedig kitartóan védik a vár urát a betolakodók ellen.

Legyen szó építőkockáról, golyó- vagy versenypálya építéséről, vagy Legóról, mind apró döntések sorozata. Ha sokat gyakorolják, megértik az egymásból következő dolgok összefüggéseit, amit az élet minden területén kamatoztatni tudnak. Kevés ennél hasznosabb játékkategória van. Válogass a KreatívJáték.hu oldalairól, náluk mindig változatos játékkínálat vár. Legyél velük gyerek Te is újra, nem bánod meg!