Az elmúlt hetek során ugrásszerűen megemelkedett a NAV nevével visszaélő csaló üzenetek, a pénzintézeteket megszemélyesítő adathalász támadások és a Sextortion zsarolólevelek száma – hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A kiberbűnözők módszerei között évről-évre megjelenik az adóbevallási időszakhoz köthető fokozott adathalász tevékenység. Az adózási és adójóváírási időszak során küldött megtévesztő üzenetek célja: érzékeny, személyes adatok (pl. adószám, bankkártya, vagy kapcsolati adatok) megszerzése, illetve pénz kicsalása az áldozattól. Az ilyen csaló, hamis oldalak megtévesztésig hasonlítanak az eredeti honlapokra, azonban kellő elővigyázatossággal és óvatossággal megtalálhatjuk azokat a gyanús elemeket, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy az oldal valódi vagy hamis.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének kiadványa felhívja a figyelmet a kiberbűnözők üzeneteinek és weboldalainak gyanús jellegzetességeire, hogy könnyedén felismerjük, hogy csalókkal van dolgunk!

A kiadvány ITT elérhető.