Megelégelték a horvát rendőrök a folyton visszatérő illegális határsértőket, ezért a könnyebb azonosítás végett fluoreszkáló festékkel jelölik meg őket a fejükön. Az ENSZ tiltakozik a szerinte “embertelen módszer” miatt.

Éjszakánként migránsok csoportjai próbálnak meg átjutni Boszniából Horvátországba. A határon  fegyveres rendőrök várják őket éjjellátóval és festék sprével. A brit Guardian újság birtokába jutott fényképfelvételek tanúsága szerint a bevándorlók fejére keresztet fújnak a rendőrök, amikor megpróbálják átlépni a bosnyák-horvát határt.

Forrás: 24sata.hr

A No Name Kitchen (NNK) nevű civil szervezet, amely a határtól 2 km-re Velika Kladušaban működik úgy véli: “Nyilvánvaló, hogy ennek az eljárásnak az a célja, hogy megalázza a menekülteket és a határt átlépni próbáló migránsokat.” Az ENSZ menekültügyi ügynöksége, az UNHCR is kijelentette, hogy nagyon aggódik a horvát rendőrök “új szokása” miatt. Az ENSZ felkérte a horvát kormányt, hogy vizsgálja ki a boszniai balkáni útvonalon átlépő migránsokkal szembeni “visszaéléseket”.

Forrás: 24sata.hr

A “új szokás” indoka valójában nem a megalázás, az illegális bevándorlók megfestétének sokkal inkább a könnyebb azonosításban van szerepe, hiszen így könnyebben felismerhetőek azok, akik már megpróbálkoztak a határ jogellenes megsértésével. A jelöléshez erősen fluoreszkáló narancssárga akril festéket használnak, ez nem halványodik és nem fakul ki, láthatósága 150 méter, így már messziről észrevehető a megjelölt migrásnok mozgása gyenge fényviszonyok között, akár éjszaka is.