Sokan tudják, de nem mindenki, hogy a street food azoknak az ételeknek a gyűjtőneve, melyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, viszonylag olcsók, és akár séta közben is könnyedén fogyaszthatóak. Bár néhány étterem is felvette már az étlapjára ezeket az ételeket, de jellemzőbb lelőhelyük az utcákon lévő bódék vagy kisebb faházak. (X)

Hamburger

A street foodok koronázatlan királya egyértelműen a hamburger. Nem csoda, hogy népszerű étel, hiszen valóban könnyen és gyorsan elkészíthető, mégis kiadós és laktató. Bár a hamburgert sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik, de hódító útjára Németország második legnagyobb kikötőjéből, Hamburgból indult.

Az eredeti hamburger kenyérből, füstölt és sózott darált marhahúspogácsából, valamint hagymából állt. Ehhez képest egy mai sima, alap hamburger legalább egy (többnyire erősen fűszerezett) marhahúspogácsából, hagymából, salátából, ketchupból, mustárból, majonézből és egy hamburgerzsemléből áll. A kicsit nagyobb fantáziával megáldott büfék a hamburgert akár harmincféle módon képesek elkészíteni, de persze a legtöbb helyen kérhetjük a saját szájízünk szerint összeállított verzióban is.

Gyros

A hamburger után a második legnépszerűbb gyorsétel a gyros. Ebbe a finomságba nyárson sült húsnyesedékek, paradicsom, kígyóuborka, hagyma és tzatziki szósz kerül, az egészet pedig jól összefogja a grillen enyhén megpirított pita.

Eredetileg a gyros, bármennyire is görögnek tűnik, Törökországból származik, és valójában döner néven fut. Miután az Égei-tenger túloldalát, vagyis Görögországot meghódította, a görögök elnevezték gyrosnak. A döner eredetileg borjú- vagy marhahúsból készül, a gyros viszont Görögországban főként disznóhúsból. Ugyanakkor a büfék igazodnak a vásárlók igényeihez, így nem meglepő, hogy borjú-, marha- és disznóhús mellett csirkehúsból szintén gyakran készül ez az étel.

Az elkészítése hagyományosan úgy történik, hogy a nagyobb húsdarabokat jellemzően egy függőleges nyársra tűzdelik fel, amely egy hőforrás előtt lassan forogva órákon keresztül sül. A szakács a már megsült felső réteget folyamatosan lenyesegeti, és ezek a nyesedékek kerülnek a pitába a zöldségek mellé.

A minőségi alapanyag mindennek az alapja

A street foodok népszerűségének köszönhetően az út menti kisebb büfék folyamatosan szaporodnak, de sokuk még a fellendülés előtt kénytelen bezárni a kapuit. Ennek jellemző oka, hogy az olcsóság érdekében sok büfés az alapanyagokon spórol, ami sajnos az étel ízén és minőségén egyaránt érezhető. Ezért ha valaki ilyen vállalkozásba kezd, vagy akár otthon szeretné elkészíteni ezeket az ételeket, fontos, hogy megbízható helyről vásároljon hozzávalókat, ezzel garantálva az elkészült étel elvárt színvonalát.

Ha Ön is egy ilyen megbízható helyet keres az alapanyagok beszerzéséhez, vegye fel a kapcsolatot a Matusz-Vad Webáruházzal, nem fogja megbánni!