A Fővárosi Törvényszék véleménynyilvánító összbírói értekezletén Tatár-Kis Péter – a Fővárosi Törvényszék jelenlegi elnöke – pályázata nyerte el a bírói kar többségének támogatását.

A járványügyi helyzetre tekintettel a Groupama Arénában 2020. június 8. napján megrendezett összbírói értekezleten 585 fő bíró jelent meg, amely a bírói kar 78,6 %-a. A bírák véleményt nyilvánítottak a Fővárosi Törvényszék újonnan létrehozott Közigazgatási és
Munkaügyi Kollégiumainak kollégiumvezetői álláshelyeire, valamint a törvényszék elnöki
tisztségére benyújtott pályázatokról.

Tatár-Kis Péter 2019. június 17. óta a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke. Kiemelt céljai
között szerepel többek között az elnökség és a munkavállalók közötti munkakapcsolatok minél
szorosabbra fűzése, a dolgozók munkakörülményeinek javítása, magasan képzett munkatársak
foglalkoztatása a Fővárosi Törvényszéken, valamint az épületkorszerűsítő beruházások további
folytatása. A dolgozószobák klimatizálása és a fűtési rendszerek korszerűsítése során – az
energiahatékonyság növelése mellett – a megújuló energiákat is szeretnék minél szélesebb körben alkalmazni a fővárosi bíróságokon.

Tatár-Kis Péter hivatali ideje alatt a Fővárosi Törvényszék elnyerte a bronz fokozatú Családbarát Munkahely címet, továbbá az általa létrehozott Zöld Bíróság munkacsoport saját fejlesztésű projektje államigazgatási kategóriában első helyezett lett a 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége nemzetközi elismerésre is jelölte a programot.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen bővült a bíróságon kívüli munkavégzés lehetősége mind a bírák, mind az igazságügyi alkalmazottak körében. A tapasztalatokat figyelembe véve a megtett intézkedések – a Fővárosi Törvényszék és a kerületi bíróságok családbarát munkahely jellegét erősítendő – hozzájárultak a bírósági dolgozók hatékonyabb munkavégzéséhez is. Az otthondolgozás lehetősége immár olyan munkavállalói csoportokra is kiterjed, amelyek számára ez korábban nem volt biztosított.

A veszélyhelyzetet követően, a bíróság normál működési rendjére való visszaállása során – az
ügyfelek és a dolgozók egészségének megőrzése érdekében – a Fővárosi Törvényszék a Nemzeti Népegészségügyi Központ újbóli munkahelyi munkavégzésre vonatkozó ajánlásait messzemenően figyelembe veszi és alkalmazza.

Az összbírói értekezleten összesen 581 bíró adta le szavazatát. Az elektronikus titkos szavazás eredményeként az összbírói értekezlet dr. Rácz Krisztina Közigazgatási Kollégium kollégiumvezetői pályázatát 82,44%, dr. Ilyés-Farkas Gabriella Munkaügyi Kollégium kollégiumvezetői pályázatát 88,81%, dr. Fazekas Sándor elnöki pályázatát 49,4%, dr. Tatár-Kis Péter elnöki pályázatát 51,46% arányban támogatta.