A szerelem mindenki életébe beköszönt. Van, aki egyből megtalálja élete párját, vannak azonban, akik csak hosszú évek után lelnek rá arra a személyre, aki valóban az életük része lehet. Az emberek rendkívül különbözőek. Míg egyesek számára egy adott személy a megtestesült tökély, addig mások ugyanabban a személyben semmi különlegeset nem találnak. De vajon min múlik, hogy egyeseket sokkal vonzóbbnak találunk? És milyen tényezők hatására alakul ki a vonzalom? Következő cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. (X)

A hasonlóság vonzóvá tesz

“Az ellentétek vonzzák egymást” – szokták mondani. A szerelem esetében azonban ez cseppet sincs így. Az emberek többsége azt a személyt találja vonzónak, aki fizikai tulajdonságaiban hozzá hasonló. Legyen szó az arcvonásairól, testalkatáról vagy gesztikulációjáról. Ez fakadhat abból is, hogy a hasonló vonások az ismerősség érzését keltik bennünk, ezért vélhetünk másokat szimpatikusnak. A számunkra vonzó személyekről pedig akaratlanul is jót feltételezünk, és pozitív tulajdonságokkal illetjük. Akár olyan tulajdonságokat is neki tulajdoníthatunk, amelyekkel nem is rendelkezik.

Így tehát elmondhatjuk, hogy a külső, fizikai tulajdonságok nagy hatással vannak a vonzalom kialakulására. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a hasonlóságok eltűnhetnek, és később előfordulhat, hogy rádöbbenünk arra, hogy a korábban nagyon is vonzónak és hozzánk rendkívül hasonlónak vélt személlyel képtelenek vagyunk együtt élni. Ha elbizonytalanodott, és szüksége lenne néhány jó tanácsra, keresse az Onlinepszichológus.net szakembereit!

Mi történik, amikor a kémia is működik?

A szerelem, illetve a vonzódás területén gyakran hallhatjuk, hogy csak akkor lehet az igazi, ha a kémia is működik. De mit is jelent ez pontosan? A szerelem, illetve a vonzalom érzésében számos hormon játszik szerepet. Az ember számára a szexuális késztetés fontos hajtóerő. Ezekért pedig az ösztrogén és az androgén hormonok a felelősek, amelyek hatással vannak az agyi tevékenységre is.

Mindemellett kiemelt szerepet kap a norepinefrin nevű hormon is, amely különféle fiziológiai reakciókra van befolyással. Ennek köszönhető a torokban dobogó szív, a tenyér izzadása és a vérnyomás megemelkedése is, amikor egy általunk vonzónak talált személy közelében vagyunk.

A szerelemben és a vonzódásban nagy szerepet kap még az oxitocin, amely a kötődés kialakulásáért felelős. Továbbá pedig a kellemes élmények és érzések a választott személlyel dopamin termelődését eredményezik. Dopamin termelődik minden olyan élmény során, amely kellemes számunkra, így a szerelem hatására is termelődik az ember szervezetében. Sőt, ennek hatására sokkal nagyobb mennyiségben termelődik, így egyfajta függőséget tapasztalhatunk. Ezért van az, hogy a szerelmesek minél több időt szeretnének együtt tölteni, megtapasztalni az eufória érzését.